Derfor bør du fjerne kjæresten på Facebook

Blir forholdet mer spennende, hvis du ikke vet hva kjæresten driver med på Facebook?

Blir forholdet mer spennende, hvis du ikke vet hva kjæresten driver med på Facebook? Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det kan gjøre forholdet mer mystisk ...

DEL

Familieterapeut Ian Kerner «unfriended» nemlig kona si på Facebook. Han hevder at ekteskapet ble bedre, og anbefaler nå klientene sine å gjøre det samme, skriver Today.

- Jeg innså at jeg egentlig ikke ville at kona mi skulle være venn med meg på Facebook. Jeg ønsket ikke all den ekstra informasjonen. Hvis det var noe jeg ville – så var det heller å få mindre informasjon. Jeg ønsket mer mystikk og mer uforutsigbarhet, sier Kerner.

Kjenner du deg igjen i dette bildet?Lev Dolgachov Illustrasjon

Familieterapeuten utdyper med at han ikke ønsket å vite når kona la ut en oppdatering om at hun for eksempel var trøtt, eller at hun drakk sin tredje kaffekopp for dagen.

- Derfor tok jeg henne bort som venn. Det er virkelig noe jeg anbefaler andre par.

Logg deg av Facebook

Samtidig oppfordrer Kerner til å logge seg helt av telefonen når man er sammen med sine nærmeste. Og også koble seg fra Internett.

- Studier viser at selv hvis en telefon er i nærheten, kan det endre strukturen i samtalen, sier han.

- Hvis du legger sammen all tiden du bruker på distraksjon fra ulike enheter, kan du ha mye tid til forholdet isteden. Vi lever i en tid hvor man legger seg uten å orke å ha sex, eller ikke har tid til hverandre. Samtidig bruker par timevis på sosiale medier eller ser på Netflix-serier, sier Kerner.

- Man må være trygg i forholdet

Samlivsterapeut Kate Elin Søyland ved Åpen Dialog i Sandnes, liker tanken til Kerner om å vite mindre om hverandre på Facebook.

- Jeg liker hans råd! Selv om det ikke er et råd jeg gir til par. Men det kan nok også virke provoserende på noen – for å følge et slikt råd forutsetter det at man er veldig trygge på hverandre og ikke sliter med sjalusi eller annen mistillitsproblematikk, sier hun og utdyper:

- Det forutsetter at paret er veldig pålogget hverandre i det virkelig liv. Ellers kan det virke mot sin hensikt. Det er ikke å komme bort fra at Facebook kan slite på tilliten og lidenskapen i forholdet; Hvorfor la du henne til? Hva mente du med den siste statusoppdateringen – egentlig? Også videre.

Dårligere kommunikasjon med Facebook

Søyland påpeker at det er veldig tydelig i terapirommet at våre virituelle liv påvirker våre relasjoner, spesielt parforholdet – fristelsene er bare et par tastetrykk unna – vi blir mer fraværende og kommunikasjonen dårligere. Har du kranglet med kjæresten er det alltid noen på Facebook som står parat til å trøste, mener hun.

Samlivsterapeut Kate Elin Søyland i Åpen Dialog.Åpen Dialog

- Mange som deler vanskelige ting i parforholdet med en samtalepartner på Facebook vil ofte knytte emosjonelle bånd etter hvert. Dette kan føre til utroskap – eller ende opp i et kjedelige fasadeforhold uten gode samtaler, lidenskap og et indre liv. Selvsagt vil det også være positive sider, men i terapirommet er dessverre de negative konsekvensene med vår digitale hverdag langt flere.

Søyland mener den amerikanske familieterapeuten har rett – fordi mange søker ut av forholdet (enten samlivsbrudd eller utroskap) fordi de savner spenning og mystikk i en rutinepreget og trygg (men for noen - akk så kjedelig) hverdag.

- For noen kan det handle om ikke være venner på FB. Det er bare en av mange muligheter. Det viktigste er å finne det som passer deg og ditt forhold – istedenfor å bare logge på neste skjerm. Alle skjermene gjør så klart noe med den skjøre kjærligheten – oppskriften er like enkel som den er vanskelig; Du må logge av – for å kunne logge på!

- Mobilen en trussel for forholdet

Samlivsterapeut Trine Huseby, som også har sin egen blogg, snakket nylig med Side2 om nettopp dette. Hun mener at tid brukt foran skjerm generelt, er en utfordring for veldig mange par.

- Par ber gjerne om hjelp fordi de har mistet følelsene for hverandre, kommuniserer dårlig, misforstår og krangler, savner nærhet. I bunn og grunn handler det om at når vi retter oppmerksomheten mot andre ting, går det ut over nærheten i parforholdet, sier Huseby.

Artikkeltags