Gå til sidens hovedinnhold

Få psykologen hjem

Artikkelen er over 17 år gammel

SKIEN: Psykolog Toby Uche Mbamalu starter opp egen praksis i Skien med en ny vri - han kommer hjem til pasientene. - Tanken er tenkt før, men jeg vet ikke om noen andre psykologer som kommer hjem til pasientene, sier han.

Psykolog Toby Uche Mbamalu har tatt ett års permisjon fra jobben i Psykiatrisk ungdomsteam ved Sykehuset Telemark i Skien, og starter opp egen praksis med en ny vri. Han kommer nemlig hjem til pasientene.

Mbamalu mener dette vil ha mange fordeler.

- MER TILGJENGELIG

- Vi skal jo være tilgjengelige, men mange pasienter mangler motivasjon til å ta kontakt med hjelpeapparatet. Det er også mange som har dårlige erfaringer fra tidligere med sykehus og institusjoner, og som derfor lar være å ta kontakt med psykolog når de har behov for det. Når jeg kan komme hjem til folk vil det kanskje fange opp de som ikke tør ta kontakt, sier Mbamalu.

Han sier at sosionomer og psykologer som jobber i rusomsorgen driver med oppsøkende virksomhet. Men han vet ikke om andre privatpraktiserende psykologer som reiser hjem til pasientene.

- BRYTER NED TERSKLENE

- Så det er nytt på en måte, selv om tanken er tenkt før. Haldis Hjort, som er privatpraktiserende psykolog i Oslo og som er tilknyttet Universitetet i Oslo, skrev om dette i ei lærebok for mange år siden, sier han.

Han mener det er mange fordeler med å møte pasientene i deres egne hjem, istedenfor at de selv må oppsøke et kontor eller en institusjon.

- Det bryter ned tersklene. Samtidig blir jeg mer effektiv og mer tilgjengelig. Istedenfor at jeg er på jobb fra 08.00 til 16.00 kan jeg komme når det passer for pasienten. I familiebehandling og parbehandling kan det også være en fordel å være i deres naturlige miljø.

FLYKTNINGER

Mbamalu er opprinnelig fra Nigeria. Og når han nå starter opp som «oppsøkende» psykolog har han også et håp om å nå flyktninger som synes det er vanskelig å oppsøke hjelpeapparatet med psykiske problemer.

- I mange land så er fordommene mot det å oppsøke en psykiatrisk institusjon veldig store. Når jeg kan komme hjem til pasienten tror jeg det blir mer normalisert, og det bryter ned de negative fordommene. Det er også mange med angst og depresjoner som ikke tør gå ut av hjemmet. Men de skal også ha muligheten til å treffe meg på kontoret, og det kan være et ledd i behandlingen at de etter hvert møter meg der.

Han undersøker nå mulighetene for å få til et samarbeid med offentlige og kommunale etater som jobber med flyktninger i Telemark.