– Dette har kostet meg ett års helvete, sa han i retten.

I Oslo tingrett tirsdag tok han et oppgjør med hva han mener sviktet hos politiet og domstolene. Kritikken gjaldt både politifolkene som utstyrte bildene av Anders Behring Breivik med vannmerke og den påfølgende etterforskningen fra Asker og Bærum politidistrikt for å finne ut hvem som hadde lekket bildene til pressen.

- FORBANNA

– Jeg er mildt sagt forbanna på personer som her satt meg i en slik situasjon, sa han.

Klomsæt påsto at politiet i Asker og Bærum hadde bestemt seg for hans skyld fra første stund og at de ikke løftet en finger for å følge opp etterforskningen på en skikkelig måte. Han hyret etter hvert sin egen sakkyndige på datasikkerhet.

– Jeg vil si det så sterkt at jeg er tvunget til å engasjere Norges ledende ekspert på dette området, sa Klomsæt.

Han viste til at en politioverbetjent i avhør allerede to dager etter at han ble siktet, sa at de var «hundre prosent sikre» på at lekkasjen stammet fra ham. Ved flere anledninger maste han på politiet for å få dem til å innhente en harddisk fra et mulig vitne. Denne viste angivelig at lekkasjebildene lå ute på internett halvannen måned før de ble gitt til Klomsæt og andre bistandsadvokater i 22. juli-saken. Da politiet fulgte opp flere måneder senere, opplyste vitnet angivelig at harddisken var ødelagt og bildene gått tapt.

– Hadde den mannen, med det ansvaret han har under straffeprosessloven, satt i gang de undersøkelser han skulle gjort, hadde ikke jeg vært i denne situasjonen, sa Klomsæt, og rettet en dirrende finger over rommet mot aktor, politiadvokat Knut Skavang.

SKARPE BESKYLDNINGER

I retten mandag vedgikk politioverbetjent Ole Jørgen Hafredal, som utstyrte bildene med vannmerke, for første gang at han tok feil da han tidligere hevdet at man ikke kunne endre merkingen uten å gjøre bildene uskarpe.

Klomsæt gjentok tirsdag skarpe beskyldninger mot politimannen, som han mener bevisst har løyet. Han var også svært kritisk til domstolene og Tilsynsrådet for advokatvirksomhet, som han mente har «slukt rått» det politiet har kommet med.

Han trakk særlig fram behandlingen i Borgarting lagmannsrett. Retten var ikke i tvil om at lekkasjen kom fra Klomsæts kontor og at vannmerkene ikke kunne fjernes uten at man kunne se det.

Videre mente retten at lekkasjen ikke var et øyeblikks feilvurdering, men noe som var planlagt på forhånd.

– Noe mer molboaktig fra norske dommere har jeg ikke lest på lenge, utbrøt Klomsæt.

LEKKET BILDER

Den tidligere advokaten mistet bevillingen sin for å ha lekket bilder av Breivik til pressen 3. februar i fjor. Han benekter på det sterkeste å ha noe med saken å gjøre, og vil derfor ikke godta forelegget på 20.000 kroner han er ilagt for grov uforstand i tjenesten.

Klomsæt har også saksøkt Advokatbevillingsnemnda for å få bevillingen tilbake, men dom har ennå ikke falt i denne saken.