Gå til sidens hovedinnhold

Er dette Seljordsormen?

Artikkelen er over 10 år gammel

Even Birkeland og Eddy Dale knipset disse bildene fra helikopter over Seljordsvannet.

11. november var Even Birkeland og Eddy Dale fra Sensair ute med helikopter over Seljordsvannet for å inspisere linjenettet til Vest-Telemark kraftlag.

De jobber med dokumentasjon, linjeinspeksjon, film og foto fra luftrommet, men denne dagen fikk de øye på noe ute på vannet som de i ettertid har hatt store problemer med å forklare, skriver Vest-Telemark blad.

BILDESERIE: Er dette Seljordsormen(e)?

TO GJENSTANDER

- Det var to gjenstander som beveget seg i vannet. Det var cirka 30-40 meter mellom dem, og de flyttet store mengder vann, sier Even Birkeland i firmaet Sensair til TA.no.

Han forteller at gjenstandene beveget seg raskt i vannoverflaten.

- De gikk i 8-10 knop, og du må ha en viss energi for å kunne gjøre det. De skjøv en rund baugbølge foran seg, og tre til seks meter bak dannet det seg en v-formet bølge. Den var mye større enn noen fisk jeg har sett, sier Birkeland.

Da de fikk øye på gjenstandene, brakk de helikopteret ut over vannet for å ta en nærmere titt. Da dreide gjenstandene 35 grader, bort fra helikopteret, sier Birkeland.

- Like etter sank den første linjen. Når vi nærmet oss, sank den andre, sier han.

INGEN TEORIER

Han har ingen teorier om hva det kan være, og ønsker ikke å spekulere.

- De var vesentlig større enn noe som vanligvis er i slike innsjøer. Hva det er, får være opp til folk å bedømme. Vi har bare tatt bildene, sier fotografen.

Men han skulle gjerne likt å vite hva det faktisk var som rørte seg like under vannoverflaten, og om det kan knyttes til myten om Seljordsormen.

BYGGER OPP OM MYTEN

- Jeg skulle fryktelig gjerne visst hva det var. Når det bare viser noe mørkt som beveger seg, er det klart at det bygger opp om myten.

- Mange har anklaget oss for å ha fikset på bildene, men det har vi ikke. Det er en fryktelig enkel historie. Det er ingen tvil om at det var noe der, sier han.

Han er invitert tilbake for å reise på båttur på vannet, men det har han ingen planer om.

- Vi skal i hvert fall ikke bade der, ikke etter det vi så.