Enkel snekke ypper mot millionbåtene

FOLKELIG: Sebastian Nilsen og Erling Nilsen fra Skager Service i Langesund stilte med en av de mest folkelige båtene på Norges største flytende båtmesse Båter i sjøen ved Kadettangen i Sandvika i Bærum.

FOLKELIG: Sebastian Nilsen og Erling Nilsen fra Skager Service i Langesund stilte med en av de mest folkelige båtene på Norges største flytende båtmesse Båter i sjøen ved Kadettangen i Sandvika i Bærum. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Norges største flytende båtmesse, Båter i sjøen i Sandvika ved Oslo denne helga, byr på millionbåter i fleng. Midt i dette paradiset av blinkende krom, plast og enorme mengder med hestekrefter, tøffer snekka Skager 660 fra Langesund sakte på plass og viser at også spurver har noe de skal ha sagt.

DEL

- Vi får stor oppmerksomhet, og opplever gode salgstall. Faktisk har vi nesten doblet omsetningen, forteller en meget fornøyd Erling Nilsen, fra Skager Service AS.

Han legger til at båten, som i forhold til de aller fleste andre fartøyene av noe størrelse på båtmessa, i utgangspunktet er en åpen plastkogg uten for mange fiksfakserier. Den er kort og godt et nisjeprodukt. Noe den åpenbart scorer godt på, for hittil i år har båtbyggeriet på Salen levert 34 kogger.

Skager 660 er helt åpenbart blant de aller enkleste farkostene som båtprodusenter og importører i Grenland kan skilte med på pir F1 på Båter i Sjøen. De øvrige deltakerne fra Grenland stiller stort sett med betydelig større, mer kostbare, eller i alle fall langt mer muskelsterke saker. Felles for alle, liten eller stor, viser imidlertid at grenlandsbedriftene som opererer på fritidsbåtmarkedet faktisk har blitt viktige nasjonale aktører.

AKTØRENE

Disse aktørene er Skager service AS og Gozzi AS. Begge hjemmehørende i Langesund, og de produserer båtene fra bunnen av på fabrikker i området. Thor R. Nilsen holder til på Skjerkøya. Selskapet importerer Targa fra Finland. Båtene blir imidlertid som regel etterbehandlet med trefinish. Polarboat på Borgestad får båtene produsert på Sørlandet, men har salgshovedkvarteret i Grenland.

Brevikstrand båt, Formo marin og BayMax båt importerer sine båter fra utlandet. Men som de lokale produsentene, videreselger de båtene enten selv eller gjennom forhandlere i Norge.

En ordning som har gitt arbeidsplasser både lokalt og nasjonalt. Om dette skal fortsette vil trolig oppsummeringen av båtmessa søndag kveld gi et svar på. I alt 600 båter stilles ut. En betydelig andel av disse hører hjemme i de dyrere prisklassene. Hvor mange kontrakter som blir tegnet i tiden etter messa vil vise om også neste sesong blir i fritidsbåtenes tegn.

BÅTSALGET FALLER

De siste årene har båtmarkedet vært en gullgruve for både produsenter og forhandlere. Dette er i ferd med å endre seg radikalt. Et punkt samtlige som TA snakket med på båtmessa er helt enige i. Imidlertid har ikke alle samme innfallsvinkel til utfordringene som kommer i tiden framover. Enkelte kan tillate seg å ta det med ro. Andre frykter at det kan begynne å brenne økonomisk under føttene på dem. I så fall kan båtmarkedet oppleve et solid krakk.

- Båtsalget har stoppet opp. Så enkelt er det. Jeg håper imidlertid at våre kolleger i Norge og ute i Europa forholder seg rolige, og har is i magen. Det vil si at de ikke tømmer lagrene til bunnpriser for å realisere eventuelle verdier. Det tror jeg er det verste som kan skje, forteller Thorbjørn Waag, daglig leder av BayMax båt i Langesund.

Han representerer et selskap som importerer det meste av båtene fra USA. Noe som gir konkurransefortrinn på grunn av svak dollarkurs. Det betyr ikke uten videre mye salg, men mange kunder vurderer amerikanske båter fordi det gir mye båt for pengene. Bakdelen kan være bruktprisen, som ligger litt lavere enn for tilsvarende båter produsert i Norge eller Europa.

SMILER

En lokal aktør på fritidsbåtmarkedet, som virkelig kan tillate seg å smile, er Telebryggen. Uansett hvordan salget går for utstillerne, har denne bedriften sikret seg et rimelig godt salg allerede. Telebryggen er leverandør av brygger til arrangementet. 2500 meter totalt. Foreløpig er en tredjedel av dette solgt. Jan Petter Andersen regner med at atskillige flere meter med brygge finner nye eiere innen messa er over. Men det har vært en stor jobb for Telebryggen å få alt ferdig til messa.

- Ja, vi sendte inn 54 trailerlass med brygger. Vi hadde fire mann i arbeid med å montere dem. De jobbet 12 timer om dagen med dette. I tillegg satt en mann i én måned og prosjekterte anlegget, forteller Andersen.

Messa Båter i sjøen er en viktig arena for bryggeprodusenten. Der får bedriften virkelig vist fram hva den er god for.

NYHET

Ingen båtmesse er komplett uten viktige nyheter. I år er det Marex som står for den. Akkurat tidsnok til åpningen fikk produsenten lever sin nye 37 fot store cabincruiser med akterkabin. Prislappen på den flytende hytta vil ligge på drøyt 2,8 millioner kroner.

- Dette er den første båten med akterkabin som er produsert i Norge i løpet av de siste 10 årene forteller salgsansvarlig Espen Aalerud.

Han regner med at båtfolket vil finne nyheten svært spennende. Løsningene om bord viser i alle fall at moderne produksjonsmetoder gir produsenter langt større muligheter til å lage spennende produkter, enn hva som var mulig selv for få år siden. Marex 37 kommer imidlertid ikke i salg med det aller første. Cruiseren må nemlig bli CE-merket først. Denne merkingen viser at båten er produsert i henhold til regelverk for slikt i EU.

REGN

En flytende båtmesse viser at varene hører hjemme på sjøen, og at de tåler vann. Det kan en ikke alltid si om dem som arbeider på dette markedet. Båtmessas første dag, ble en prøvelse i så måte. Regn i store mengder gjorde det rett og slett utrivelig for alle, enten de var på land eller om bord i fritidsfartøyene. På land ble det etter hvert så utrivelig at arrangørene til slutt måtte kjøre på mange lastebillass med sand, slik at ikke besøkende sank ned til midt på leggene i søle. Først utpå ettermiddagen første dag lettet være såpass mye at de første besøkende etter hvert kunne våge seg ned og ta båtene i øyesyn.

Artikkeltags