Eneste ordfører uten en partibok

Artikkelen er over 11 år gammel

Ordfører Saamund Gjersund i Fyresdal er den eneste ordføreren i Telemark som ikke har en partibok i orden.

DEL

For Fyresdal er den eneste kommunen i fylket der en bygdeliste sitter med styringa. Bygdelista fikk flertallet ved valget i 1999 og har klart å holde på den etter den tid.

Årets valg er i likhet med valgene både i 1999 og 2003 et valg mellom Bygdelista og to etablerte partier, Senterpartiet og Høyre. Fyresdal er faktisk eneste kommune i Telemark der kun to etablerte partier klarer å stille valgliste. Uten at dette ser ut til å bekymre velgerne så mye. Det som blir spennende denne gangen er om Bygdelista fortsatt blir det største partiet.

KUN TO KVINNER SIKRE

I motsetning til de fleste andre kommuner har partiene i Fyresdal valgt å overlate det meste av hvem som blir valgt inn til velgerne. Kun seks representanter er kumulert. Ap har kumulert fire mens Bygdelista og Senterpartiet har kumulert en hver. Blant de fire kumulerte til Ap er det to kvinner. Som bør være relativt sikre på plass.

Bygdelista har på sin side første kvinne først på en femteplass. Hvis velgerne ikke sørger for å gi litt ekstrastemmer til kvinnene betyr det at Bygdelista i verste fall kan bli helt uten eller kun få inn en kvinne blant sine kommunestyremedlemmer.

Ap på sin side kan få besatt halve gruppa av kvinner.

Senterpartiet har også sørget for å ha kvinner høyt oppe på lista.

UNGDOMMEN ER MED

Partiene i Fyresdal har også vært relativt flinke til å få med ungdom. Totalt er det fire under 30 år på listene. Her er det Bygdelista som har vært flinkest, med tre av kandidatene. Senterpartiet har ingen.

Hvem blir så ordfører i Fyresdal. Det er det nok ingen som vet før valget er over. I og med at det er tre relativt jevnstore partier som stiller til valg, i alle fall med bakgrunn i valgresultatet fra 2003, så vil nok ordføreren havne i det partiet som er best på forhandlingene etter valget er over.

Artikkeltags