Gå til sidens hovedinnhold

En hyllest til Torstein Børte

Artikkelen er over 16 år gammel

Bestillingsverket «Kom Såmann» til Viser ved kanalen vakte begeistring da det ble presentert på Vrangfoss i går.

Nye melodier til dikt av Torstein Børte var grunnlaget til årets bestillingsverk. Svært mange, spesielt i Nome, har et forhold til Torstein Børtes dikt, og arrangørene for Viser ved kanalen ønsket å få løftet frem denne kulturskatten enda mer ved å sette musikk til diktene. Børte døde i 1985, var blant annet ordfører i Lunde og en markant person i lokalsamfunnet. Han etterlater seg fire utgitte diktsamlinger.

VISEKLUBB

Oppdraget med å lage og fremføre bestillingsverket var tildelt viseklubben «Nye Skalder» fra Oslo. De er en låtskriverklubb som i år feirer 10-års jubileum. Fire av medlemmene, Christian Meyer, Karl Heldal, Amund Bjønness og Øyvind Rauset har laget musikk til 14 av diktene, da særlig fra samlingen «Kom Såmann».

FORTALTE OM FAREN

Rundt 120 personer hadde tatt veien til slusekafeen på Vrangfoss for å overvære konserten.

Først holdt sønnen til Torstein Børte, Sveinung Børte, en innledning om faren. Fra scenekanten fortalte han om en aktiv far, både på gården, sosialt, i politikken, i idrett og med skrivinga. Han fortalte om oppvekst og om virke og om en far alle søsknene og barnebarna hadde vært svært glad i.

Om diktene sa Sveinung Børte at faren var en glad mann, men som ikke skrev med humor.

- Jeg spurte han om hvorfor han ikke skrev morsomme dikt, og da svarte han at det var lettere å være «morosam i kjeften enn med pennen». Han mente óg at folk med diktene måtte ha noe å kjenne seg igjen i.

TIL ETTERTANKE

De var tydelig stolte, medlemmene av viseklubben, over oppdraget de hadde fått. Med flere av familiemedlemmene til dikteren på første rad, viste gruppa å ha bestått oppgaven med å få frem stemninger og toner i diktene.

Mye melankoli og sørgmodighet, som den klagende fela i sangen «Det kom eit bod» og i «Myllargutens siste ferd». Men også lystigere toner og koselige barneviser som i «Sylvatone» og «Bånsull».

Akkompagnert av Solveig Nyberg på piano, med bruset fra Vrangfoss og fuglekvitter i bakgrunn, ble det en fin ramme rundt en konsert til ettertanke.