Gå til sidens hovedinnhold

Dro på tyveriraid etter trusler fra pengeinnkrever

Artikkelen er over 17 år gammel

SKIEN: Tynget av stor spillegjeld og skremt av torpedotrusler mot seg og sin familie, startet den 32-årige bilmekanikeren fra Skien en omfattende tyveriturné på jakt etter antikviteter.

I løpet av noen få sommeruker 2000 trålet han sammen med en kamerat de øvre bygde i Telemark for å se seg om etter passende innbruddsobjekter. En helg i juni brøt han seg inn en bolig og et våningshus i Seljord og Dalen. Utbyttet ble en gammel hylle, en del tollekniver, en rosemalt bolle og noen gamle, defekte klokker. Noen uker etter gikk ferden til et stabbur og uthus på den fraflyttede gården Omland, der utbyttet ble noen gamle bord, trau og trebøtter.

Neste dag sto Grimdalstunet ved Dalen for tur, og der ble det stjålet hengeskap, hyller, rosemalte skrin, trestoler, boller en vaskeservant og sågar en bunad.

NY RUNDE

Etter dette holdt mannen seg i ro til januar i fjor. Fram til oktober foretok han et tyvetall nye innbrudd og tyverier i Grenland-området. Antikviteter var ikke lenger i fokus, derimot penger, dataanlegg og andre verdigjenstander. Blant stedene som fikk besøk av den geskjeftige bilmekanikeren var Næringsmiddeltilsynet i Skien, Klosterskogen Travbane og Hydro Texaco bensinstasjon på Klyve. Der kom han seg unna med om lag 50 000 kroner fra en safe og 200 pakker med sigaretter og tobakk, samt ladekort til mobiltelefon for 20 000 kroner.

På Brotorvet på Stathelle greide han å tømme Røde Kors-automater for 30 000 kroner i kontanter. Det siste lovbruddet hans skjedde 11. oktober, da han brøt seg inn i kontorene til Jarlsberg Travbane ved Tønsberg, men stakk av da alarmen gikk.

I skjerpende retning teller at mannen er blitt pågrepet flere ganger underveis på sin flerårige tyverirunde. I formildende retning legger retten vekt på at 32-åringen har hatt spilleavhengighet, som har gitt betydelig gjeld. Gjelden er blitt forsøkt inndrevet med trusler mot 32-åringen og hans familie.

Mannen er bøtelagt flere ganger, og han har to dommer for underslag og tyveri. Dommene ligger imidlertid så gamle at de ikke har hatt nevneverdig betydning for den nye straffen. Retten er kommet til at mannen kan idømmes 340 timers samfunnsstraff, gjennomført i løpet av ett år. Dommen er i tråd med påtalemyndighetens straffeforslag. Oppfyller han ikke betingelsene for gjennomføringen av samfunnsstraff, venter ett års ubetinget fengsel.

Mannen er også dømt til å erstatte sine ofre med i alt nesten 155 000 kroner.