Dramatisk økning

ILLUSTRASJONSFOTO

ILLUSTRASJONSFOTO Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

(ANB-NTB): 17 personer omkom i ulykker med fritidsbåt første halvår i år. Det er en dramatisk økning fra i fjor, da omkom åtte personer i årets seks første måneder

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Av de 17 som har omkommet hittil i år har samtlige vært menn, og 11 av dem manglet flyteutstyr, viser halvårstallene fra Sjøfartsdirektoratet.

Økningen fra i fjor er dramatisk. I 2011 omkom åtte personer i årets seks første måneder.

Både Sjøfartsdirektoratet og Redningselskapet har helt siden i vår kommet med en klar oppfordring om bruk av flytevest i fritidsbåter, men ikke alle har fulgt det velmente rådet. Liv trolig kunne vært reddet i enkelte av årets ulykker, dersom flytevest hadde vært i bruk.

Tallene viser at 10 av de 17 omkomne var menn i alderen 26-60 år. I fem av ulykkestilfellene ble det kjørt i alkoholpåvirket tilstand.

Statistikken omfatter flere typer ulykker med fritidsbåt, ikke bare drukning.

– Det er vanskelig å trekke en konklusjon etter første halvår, men det vi ser klart er at mange av de omkomne ikke hadde flyteutstyr. Derfor oppfordrer vi alle om å bruke flytevest i fritidsbåt, sier kommunikasjonsrådgiver Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet til NTB.

Færre oppdrag

Selv om antall omkomne er det dobbelte av fjorårets dødstall, har det nitriste sommerværet i lange perioder av feriemånedene ført til færre oppdrag for Redningsselskapet.

De foreløpige tallene fra selskapet viser at det har vært 1.723 oppdrag i juni og helt fram til de siste dagene av juli.

– Aktiviteten på sjøen er ifølge redningsskøytene betydelig lavere enn i fjor sommer. Dermed går også antall oppdrag ned, sier kommunikasjonsrådgiver Ingar Sagedal Bie i Redningsselskapet til NTB.

Det er ikke usannsynlig at det er det dårlige været som har ført til nedgang i båttrafikk blant ferieturistene.

– Det blir en spekulasjon, men jeg tror veldig mange er blitt lei det dårlige været og finner andre måter å feriere på, sier Bie.

Redningsselskapets redningsskøyter hjelper tusenvis av båtfolk hvert år. En av tre oppdrag om sommeren skjer i Oslofjorden.

De aller fleste er dyktige sjøfolk som klarer seg selv, men selv de mest erfarne sjøfolk trenger hjelp av og til. Redningsskøytene i Nordland har desidert flest oppdrag i løpet av ett år, men om sommeren er det i sør folk trenger hjelp. Rundt 3.000 personer fikk hjelp av redningsskøytene i Oslofjorden i fjor sommer.

25 med fast bemanning

De fast bemannede redningsskøytene har dykker og maritim redningsmann om bord, og de frivillige har mange kurs i alt fra førstehjelp til skippersertifikat, hjertestarter-kurs osv. Om bord finnes oksygen, bårer, hjertestarter og annet medisinsk utstyr for førstehjelp.

Redningsselskapet har 25 fast bemannede redningsskøyter og 165 ansatte.

I fjor hadde Redningsselskapet 7.064 oppdrag på landsbasis.

Artikkeltags