Disse pengeinnsamlerne bekymrer politiet

 Thomas Pettersen fra Vår fremtid. Bak står to av de frivillige i organisasjonen, Sebastian Bergli (til venstre) og Andreas Ferstad Viker.

Thomas Pettersen fra Vår fremtid. Bak står to av de frivillige i organisasjonen, Sebastian Bergli (til venstre) og Andreas Ferstad Viker. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Politiet har fått ei bekymringsmelding om at en person som har vært i søkelyset for økonomiske forhold har startet en hjelpeorganisasjon som samler inn penger. Personene bak organisasjonen reagerer sterkt på at de blir mistenkeliggjort.

DEL

Organisasjonen Vår fremtid har de siste ukene vært aktive med å samle inn penger i Grenland.

To av personene bak innsamlingsorganisasjonen Vår fremtid er etter hva TA erfarer tidligere straffedømte, og politistasjonssjef Tor Egil Syversen sier at de har fått noen meldinger fra folk som lurer på om det Vår fremtid driver med er reelt og «stuerent».

- VI BEKYMRER OSS

– Vi har også fått ei konkret bekymringsmelding, og det har ført til at vi har gjort noen undersøkelser, sier Syversen, som presiserer at undersøkelsene deres så langt viser at Vår fremtid har gjort alt på riktig måte.

– Men vi bekymrer oss, fordi vi vet at en av personene i organisasjonen tidligere har vært i politiets søkelys for økonomiske misligheter, sier Syversen.

Personene bak Vår fremtid sier at de tar avstand fra sin kriminelle fortid.

– Jeg synes at dette sier ganske mye om politiet. Når man gjør opp for seg, så skal man få en ny start, sier Thomas Pettersen i Vår fremtid.

– VIL BYGGE BARNEHJEM

Han avviser på det sterkeste at Vår fremtid er useriøs, og forteller at de bruker svært mye fritid på arbeidet med å etablere organisasjonen.

Thomas Pettersen var en periode i Bolivia, og han sier at det var da han så hvor mange barn som trenger hjelp der.

– I Bolivia så jeg veldig mye fattigdom – jeg fikk sjokk. Så i september i fjor satte jeg i gang med dette, sier han.

Målet deres er å hjelpe fattige barn i Sør-Amerika, og i første omgang byen Cochabamba i Bolivia. Pettersen har en sønn fra Bolivia, og han har privat kjøpt ei stor tomt i byen Cochabamba, hvor de vil bygge et barnehjem.

Han forteller at det meste av organisasjonens utgifter hittil er blitt dekket personlig og med hjelp fra venner og familie.

– TAR VEKK FOKUSET

Pettersen understreker også at organisasjonen er innmeldt i Frivillighetsregisteret og at de vil skaffe regnskapsfører og revisor.

– Alt er regnskapsført og pengene vi har samlet inn står på en bankkonto. Når vi endelig bidrar med noe positivt, så går politiet ut med at de har fått ei bekymringsmelding. Det her er med på å ta fokuset vekk fra de barna vi vil hjelpe. Jeg har gjort ting før som jeg har gjort opp for. Politiet har en rolle i samfunnet, og det er å ta de som driver med kriminalitet og å forebygge mot kriminalitet. Jeg driver ikke med noen av delene lenger, så dette er egentlig trakassering, sier Pettersen, som legger til at politiet gjerne må ta et møte med organisasjonen, hvis de ønsker det.

Pettersen vektlegger at de ikke forsøker å gjemme seg bort, og at de også er helt avhengige av støttespillere.

– AVHENGIGE AV HJELP

– Vi klarer ikke å gjøre dette på egen hånd, vi er avhengige av å ha flere med oss – ikke mot oss. Målet vårt er å komme med i grasrotandelen og få et samarbeid med Norad og UD. Nå er ikke alt på plass ennå, men vi vil også melde oss inn i Innsamlingskontrollen. Det er i hvert fall det som er målet, og vi har lyst til å vise at dette er noe vi virkelig brenner for. Vi skal bruke minst mulig av de innsamlede pengene på driften, sier han.

De har fått med seg fem frivillige, hvor av en prater spansk.

– I januar eller februar reiser vi ned til Bolivia for å knytte kontakter, og vi håper at bygginga av barnehjemmet kan starte senest i mars. Vi vil også få på plass ei fadderordning, og vi vil oppdatere hjemmesiden vår, slik at folk ser hva vi driver med, sier Pettersen.

MISFORSTÅELSE

Vår fremtid hadde først logoen til Innsamlingskontrollen på hjemmesiden sin, noe de ikke var berettiget til.

Daglig leder i Innsamlingskontrollen, Børre Hagen, sier at de ba organisasjonen fjerne deres logo fra nettsiden, og at det ble gjort.

– De fortalte at de vil sende inn en søknad til oss, og før de er godkjent, så kan de ikke bruke vår logo, sier Hagen.

Pettersen forteller at dette kun skyldtes en misforståelse mellom organisasjonen og selskapet som drifter hjemmesiden deres.

– Hjemmesiden vår var under konstruksjon, og skulle ikke publiseres. Så ble den publisert på nettet før den skulle, og da vi ble kontaktet av Innsamlingskontrollen, så var logoen deres fjernet i løpet av to timer, sier han.

Artikkeltags