Gå til sidens hovedinnhold

Dette er Googles smartklokke

Artikkelen er over 7 år gammel

Google har lansert Android Wear, og LG og Motorola har annonsert sine smartklokker.

Sannsynligvis har du ikke en smartklokke, og heller ingen planer om å skaffe deg en med det første. Det ser det ut til at Google, LG og Motorola vil gjøre noe med, for nå har førstnevnte lansert et smartklokkeoperativsystem og de to andre annonsert en ny smartklokke hver.

EN "UTVIDELSE" AV ANDROID

La oss starte med det viktigste: Google har lansert det vi kan kalle en versjon av Android designet spesielt for "små enheter", altså underforstått for smartklokker. Dette nye operativsystemet har de døpt "Android Wear", og hverken navnet eller det at giganten nå har lansert det er særlig overraskende.

Det som kan være mer overraskende, er at Google hverken kaller dette en ny versjon av Android eller et nytt operativsystem. Istedenfor kaller de det en "utvidelse" av mobiloperativsystemet sitt.

Å se på det som en utvidelse er viktig, fordi det hverken er en oppdatering eller en ny versjon av Android. Det er rett og slett Android designet på en måte som er mer praktisk når du skal bruke operativsystemet på en liten skjerm, som en klokke. Det har heller ikke vært noe problem å bruke Android på smartklokker tidligere, som blant annet Sony Smartwatch 2 har vist oss, men nå blir det langt mer praktisk.

GOOGLE NÅ-BASERTAndroid Wear skal basere seg sterkt på Google Nå-tjenesten, som lar deg se informasjon om blant annet været, transport, dine favorittlag, nyheter og flere andre ting. Ikke overraskende vil brukergrensesnittet i stor grad basere seg på sveiping, ikke trykking.

Ifølge skaperne bak utvidelsen skal hovedfokuset være på to punkter. For det første skal klokken gi brukeren lett tilgang til den mest essensielle hverdagsinformasjonen, og for det andre skal den kunne styres med stemmen. Det sistnevnte betyr at du vil kunne bruke stemmen til å blant annet sende meldinger, sette på alarmer og søke etter ting i Google, simpelthen ved å starte setningen med "OK, Google".

MANGE SAMARBEIDSPARTNEREGoogle har vært tidlig ute med å sikre at elektronikkprodusentene ville omfavne den nye utvidelsen. LG og Motorola har sågar annonsert sine smartklokker som skal kjøre dette, nemlig LG G Watch og Motorola Moto 360. Med på laget er også blant andre Samung, HTC og Asus. Systembrikke-produsentene har også hevet seg med, og Android Wear støtter brikker fra både Intel, MediaTek, Broadcomm, og – selvfølgelig – Qualcomm.Motorola Moto 360 ser for øvrig ut til å bli den første sirkelrunde smartklokka, og den skal ifølge selskapet bygges i ganske ekslusive materialer. Den er nesten alene om å faktisk ligne på en vanlig klokke. LG G Watch skal derimot være firkantet, og ha en skjerm på 1,65 tommer. Den vil være bygget i mindre ekslusive materialer, og se mer ut som de smartklokkene vi allerede kjenner.

Er du av de mer interesserte, kan du kanskje ha glede av Googles egen promoteringsvideo for Android Wear. Androids topputvikler, David Singleton, mener iallefall selv at dette bare er starten på noe mye større:

Noen vil ikke skille mellom mobiltelefoner og smartklokker:
Neptune Pine er bokstavelig talt i en klasse for seg selv »

(Kilde: Phonearena id54045, id54044, id54043)