Gå til sidens hovedinnhold

- Det var godt å være tilbake

Artikkelen er over 9 år gammel

SKIEN/UTØYA: De fleste fra Telemark som var på Ytøya den 22. juli var i dag tilbake på øya. Det var et sterkt, men godt gjensyn.

En av dem som var på Utøya i ettermiddag var leder Tim Viskjer i Telemark AUF. Han hadde blandede følelser etter turen tilbake til øya.

- Jeg gruet meg veldig på forhånd, men når jeg først kom ut var det litt godt, sier Viskjer til TA.

Viskjer gikk i dag i de samme fotsporene som han gjorde de siste minuttene på øya den 22. juli. Han var blant dem som kom seg ut i vannet på sørsiden av øya og svømte inn til fastlandet. Samtidig ble det løsnet skudd mot personene i vannet.

Jens Stoltenberg

I dag var også statsminister Jens Stoltenberg tilbake på øya. Han snakket om viktigheten ved å ta vare på hverandre og ta øya tilbake.

Han ønsket også å hedre dem som mistet livet i terrorhandlingen

Flere puljer

Den første båten med overlevende fra Utøya-massakren var tilbake på Utøya ved 10-tiden lørdag formiddag. Til sammen er det ventet at rundt 750 personer, som er overlevende og som har med seg en ledsager hver, besøker Utøya i løpet av lørdagen. Også denne dagen er preget av stort oppbud av helsepersonell og omsorgspersoner.

Forsterket sorg

Politiet er representert også lørdag, men trolig færre i antall enn fredag på grunn av mindre informasjonsbehov knyttet til enkelthendelser.

– Vi venter at noen få vil trenge profesjonell hjelp, men erfaringene fra fredag viser at de fleste vil søke trøst hos hverandre, sier Larsen.

– De fleste vil oppleve forsterket sorg og angst av å møte Utøya igjen, sier han.

Normaliserer aktiviteten

Det som vil være viktig lørdag i motsetning til fredag, er å få normalisert aktiviteten på øya. Det betyr at AUF-erne vil holde flere arrangementer slik de ville ha gjort ved et ordinært opphold. Trolig vil de holde møter, samlinger og synge sanger i løpet av dagen.

Også lørdag er oppbudet av pressefolk meget stort, både fra de største mediene i Norge og fra en rekke internasjonale medier.

AUF-erne som lørdag valgte å reise tilbake til åstedet for norgeshistoriens verste terrormassakre, har i lengre tid blitt forberedt på at møtet kan oppleves traumatisk, ifølge spesialist i barne- og ungdomspsykiatri, Grete Dyb.

– Når de kommer ut dit, vet vi at man kan få disse akutte reaksjonene ved at man blir engstelig og kan gjenoppleve det som skjedde veldig sterkt. Det å være på stedet kan selvfølgelig forsterke den reaksjonen, sier Dyb til NTB.

– Imponerende

Som fagperson gir hun sin fulle støtte til aktivitetene AUF skal gjennomføre på Utøya som et ledd i prosessen med å normalisere forholdet til øya.

– Det er imponerende at de greier å ta fram så mye krefter at de klarer å snu dette til en situasjon som er positiv og som kan gi dem selv og andre styrke, for styrke trenger de i denne situasjonen. Det å ta tilbake Utøya og bruke de positive opplevelsene de har derfra fra før, tror jeg er til enorm hjelp.

– Minnene fra massakren vil de alltid måtte ta med seg. Vi kan ikke ta fra dem smerten, men vi kan hjelpe dem med å håndtere reaksjonene denne smerten gir dem, og hjelpe dem slik at de ikke blir syke etter det som har skjedd, sier Grete Dyb.