- Det var godt å få døgnrytmen tilbake

? godt med rutiner: Christian (19) (til venstre) fra Bø, mistet lysten til å gå på skole etter et år på Lunde vgs. Karakterene var ok, men motivasjonen var      der. Han trives godt med å kunne delta på prosjektet «Talenter for framtida i Midt-Telemark» tre ganger i uka. Valon mistet skoleretten etter å ha forsøkt seg på en rekke forskjellige linjer på videregående skole. Nå har praksisjobb på en barnehage på Ulefoss og trives godt med      både jobb og arbeidslivets rutiner. I midten sitter Torunn Brukåsa Kleiva.foto: bjørnar hagen vika

? godt med rutiner: Christian (19) (til venstre) fra Bø, mistet lysten til å gå på skole etter et år på Lunde vgs. Karakterene var ok, men motivasjonen var der. Han trives godt med å kunne delta på prosjektet «Talenter for framtida i Midt-Telemark» tre ganger i uka. Valon mistet skoleretten etter å ha forsøkt seg på en rekke forskjellige linjer på videregående skole. Nå har praksisjobb på en barnehage på Ulefoss og trives godt med både jobb og arbeidslivets rutiner. I midten sitter Torunn Brukåsa Kleiva.foto: bjørnar hagen vika

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

NOME: Talenter for framtida jobber metodisk med unge mellom 14 og 25 år. – Målet er at ingen unge i Midt-Telemark skal få passiv ytelse, sier leder, Torunn Brukåsa Kleiva.

DEL

Mandag morgen i oktober på Ulefoss. Torunn Brukåsa Kleiva er vert for ungdommer tilknyttet Nav. Prosjektet «Talenter for framtida i Midt-Telemark» jobber med ungdom som har droppa ut av skolen, er arbeidsledige eller har andre problemer som gjør at de er tilknyttet Nav.

Prosjektet er en forlenget arm for Nav-kontorene i Bø, Sauherad og Nome, med særlig fokus på individuelle samtaler og kartlegging av karrieredrømmer. Tre dager i uken møtes de på Røde kors-huset.

40 prosent fikk jobb

I alt 180 unge i Midt-Telemark er tilknyttet Nav av ulike årsaker. Ifølge Kleiva blir de aller fleste fulgt opp av Nav på ulike vis. Siden «Talenter» startet i fjor høst har 58 unge vært innom Røde kors huset.

– 40 prosent av dem som har vært her har fått jobb. Det er gode resultater, særlig med tanke på at flere av ungdommene vi har hatt innom har vært uten utdannelse, sier Kleiva, som også legger til at folk kan komme inn i gruppa når som helst, og være så lenge de behøver.

Dagen TA var innom var opprinnelig satt av til personlig økonomikurs, men kurset ble utsatt. Ellers brukes tiden på å skrive jobbsøknader og CV, se på ledige jobber og kartlegge ønsker og mål for å få folk ut i praksis. I praksisjobbene lærer de seg arbeidslivets spilleregler. Gruppa har også hatt ulike aktiviteter og fellesøkter med jobbing for Nome kommune.

- Dårlig selvtillit

Selv om man ofte får inn folk som har droppet ut av skolen, tror hun også at sykemeldte kunne hatt godt av prosjektet.

– I samfunnet har man ofte en oppfatning av at ungdommer tilknyttet Nav er umotiverte og bortskjemte. Det stemmer ikke. De tror bare ikke helt på seg selv. Vi hadde en innom som hadde sittet på rommet i 18 måneder. Han sov dårlig fordi han ikke hadde noe å stå opp til, sa han. På kort tid fant vi ut hva han ønsket å gjøre og fikk han ut i praksis. Han forandret seg totalt, fikk fast jobb og studerer ved siden av.

– Godt med rutiner

Christian (19) fra Bø og Valon (22) fra Ulefoss er begge deltakere på Unge Talenter. Christian tok byggfag i Lunde, men droppet ut etter første året. Karakterene var greie, men motivasjonen var ikke der. Ett år uten innhold fulgte.

– Da jeg ble 18 kom jeg inn på Nav og fikk meg jobb på Bø produkter. Det var godt å komme ut i jobb og få litt rutiner inn i livet, sier Christian, som meldte seg på talentprosjektet da Bø produkter ble flyttet til Gvarv. 19-åringen er usikker på hva han vil med livet, men skal snart ha praksis som ungdomsarbeider i Nome.

– Vil ha jobb

Valon har forsøkt seg på møbelsnekker-, frisør- og kokkelinja, uten å trives. Etter noen måneder uten skole og jobb ringte de fra Nav og foreslo at han skulle prøve Unge talenter.

– Jeg var våken om natta og sov på dagen, sier Valon om tida uten daglige gjøremål.

– Da jeg kom hit ble jeg nødt til å snu døgnrytmen tilbake og etter en måned fikk jeg praksisplass, forteller 22-åringen som nå jobber i barnehage på Ulefoss.

– Det er helt fantastisk. Å jobbe med barn er det jeg har hatt lyst til hele tida, sier Valon som mistet retten til skole etter å ha brukt for lang tid.

– Jeg er en sånn type som gjerne vil gå direkte ut i jobb og slippe skolen. Men sånn fungerer så jeg må vel ta en utdanning, avslutter han.

Artikkeltags