- Det koker med laks

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I dag er siste teinetrekk i Kjærra for denne sesongen. Og at det er laks i teina kan du se på denne unike videoen.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Med videokamera montert på en stang, har leder i Kjærra Laxefiske, Ole Petter Skjerven, sjekket innholdet i teina før torsdagens teinetrekk, det skriver Østlandsposten på nett.

Slike opptak er aldri tidligere gjort, forteller Skjerven og viser fram videoen hvor laksen står som sild i tønne i teina.

- Ja, det er godt over tjue laks i teina nå, så laksen står ganske tett. Man blir nesten fascinert av å se laksen, der den blank og fin står og stanger for å komme seg videre oppover i vassdraget mot gyteplassene. Opptak vi gjorde for 14 dager siden viser at det var 27 laks i teina den gangen, sier Skjerven.

LIVE STREAM

Grunnen til videoopptakene var at andelseierne hadde et ønske om å se hvordan laksen har det i teina. Et videokamera gir også bedre bilder enn en vanlig vannkikkert. Neste sommer har Skjerven ønske om å sette opp et webkamera, med live stream av det som skjer i teina døgnet rundt.

- Det kan nok være interessant for flere.

- MYE LAKS

Det har vært et veldig bra år for laksen i Numedalslågen i år, forteller Skjerven.

- Det er uhyre sjelden at det er så mye laks som i år. Det er også unikt at gjennomsnittsvekta er så høy som 5,5 kg. Det vitner om optimale forhold. Som følge av lav vanntemperatur er det lite soppinfeksjoner på laksen, og høy vannstand gjør at den beveger seg raskt opp elva. Det ser vi på hvor blank og fin den er, det er et kvalitetsstempel.

Så langt i sesongen er det via www.lakseborsen.no innrapportert fangster på totalt 2.391 laks, innveid til over 13 tonn.

- Det er mye, vi kan kanskje fiske så mye som 15 tonn i år, mot normalt 10 til 12 tidligere år. Det viser også midtsesongevalueringen som la grunnlag for en økning i kvoten for vår del, sier Skjerven.

FORNØYD

Siden fiskestart i uke 28 har Kjærrateina fisket 28 laks på tilsammen 162 kilo.

- Det har vært høy vannstand, så teina kom sent på plass. Dessuten ønsker vi ikke å fylle kvoten før tiden. Vi vil at flest mulig skal kunne få se hvordan denne gamle kulturhistoriske fangstredskapen fungerer.

Og det har vært bra besøk hver gang teina trekkes, forteller Skjerven.

- I snitt har det vært rundt 200 til stede, og det er vi kjempefornøyd med.

- Torsdag klokken 17 kommer vi til å vise mælkast i Hoggtveita, en foss nedenfor Kjærra. Mandag gjorde vi et prøvekast, og da tok vi 12 store laks i et av kastene. Helt vanvittig, avslutter Skjerven som også ønsker velkommen til teinetrekking i Kjærra torsdag klokken 18.

Artikkeltags