- Det er veldig trist

INNSAMLING: I 2008 gikk elever ved Kjølnes ungdomsskole med bøsser til inntekt for Casa Olea stiftelsen på skolens OD-dag. Pådriver Nina Olea Hovemoen hadde et langvarig samarbeid med ungdomsskolen. ARKIVFOTO

INNSAMLING: I 2008 gikk elever ved Kjølnes ungdomsskole med bøsser til inntekt for Casa Olea stiftelsen på skolens OD-dag. Pådriver Nina Olea Hovemoen hadde et langvarig samarbeid med ungdomsskolen. ARKIVFOTO Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

PORSGRUNN: Nina Olea Hovemoen har arbeidet i mange år med Casa Olea-stiftelsen for å hjelpe gatebarn i Brasil. Nå avvikles stiftelsen. – Det er veldig trist, sier gründeren.

DEL

Styret i Casa Olea-stiftelsen for gatebarn i Rio har vedtatt å oppløse og avvikle stiftelsen. Det skjedde i styremøtet 3. juli.

«Styret finner det ikke hensiktsmessig å endre formålet eller slå seg sammen med en annen stiftelse for å kunne fortsette sin virksomhet,» heter det i et brev Ernst & Young advokatfirma i Porsgrunn har sendt til Stiftelsestilsynet.

Det er brevikskvinnen Nina Olea Hovemoen som er oppretter av stiftelsen. Og stiftelsens formål er har vært å bygge og drive rehabiliteringssenter for gatebarn i Rio de Janeiro i Brasil. I tillegg skulle det bygges en klinikk som skulle drive med forebyggende arbeid. Og et hotell på området skulle sørge for avkastning til senteret og klinikken.

I brevet begrunnes avviklingen av stiftelsen med at større arrangementer som OL og fotball-VM i Rio, har ført til at alle gatebarn i byen har blitt fjernet fra gatebildet. Gatebarna skal ha blitt flyttet ut av byen, plassert på institusjoner eller fjernet på annen måte.

«Grunnlaget for stiftelsens arbeid er derfor ikke lenger til stede, og dette gjør det umulig for stiftelsen å etterleve sitt formål,» heter det i brevet.

– Det er veldig trist. Men sånn er det når storpolitikken rår, er den korte kommentaren Hovemoen kunne gi TA i går.

Hun har vært pådriver og grunnlegger for prosjektet siden 1996, mens selve stiftelsen ble formelt dannet i 2008.

SAMLET INN PENGER

Underveis har Hovemoen samlet inn og bidratt med egne penger i prosjektet. Flere skoler i Grenland har også bidratt med pengeinnsamlinger. Hovemoen hadde blant annet et langvarig samarbeid med Kjølnes ungdomsskole, og i 2009 sørget elever ved skolen for å samle inn 60 000 kroner til stiftelsen. Pengene skulle gå til å sikre et år med engelsklærer ved det planlagte senteret.

Stiftelsen ble også tildelt penger i forbindelse med Operasjon dagsverk for noen år tilbake. Også Fagforbundet i Skien samt privatpersoner har bidratt.

De resterende midlene i stiftelsen består i dag av malerier til en verdi av 33 650 kroner. Og på en bankkonto har stiftelsen 132 437 kroner, hvorav 124 482 kroner er øremerket en engelsklærerstilling ved Casa Olea i Rio.

HÅPETS STJERNE

Stiftelsens styre har nå undersøkt hvem som best kan ivareta stiftelsen formål ved anvendelse av eiendelene.

«Spesielt viktig har det vært for styret å ivareta bruken av de øremerkete pengene stiftelsen ble tildelt i forbindelse med Operasjon dagsverk,» heter det.

Og styret er etter en vurdering kommet fram til at stiftelsens formål best ivaretas dersom sti eiendelene tildeles Stiftelsen Håpets stjerne – Star of hope Norway.

De har arbeidet i Brasil siden 1969, og har lang erfaring i å jobbe med gatebarn i favelaene. De har hovedsenteret i Sao Paolo, men driver også arbeid i Rio.

Hovemoen har vært i Brasil en rekke ganger de siste årene, og opprettet kontakt med den verdensberømte arkitekten Oscar Niemeyer. Han skal ha vært positiv til det planlagte senteret.

I 2011 deltok hun også i den norske delegasjonen da næringsminister Trond Giske besøkte landet.

– Det blir en dyr tur, men jeg betaler av egen lomme. Skal man drive med det jeg gjør, må man ta noen risker, sa hun til TA da.

Artikkeltags