- Det satt en skikkelig støkk i oss da vi hørte om dette, sier Leif Harald. Han og kona er godt i gang med forberedelsene til det som skal skje om ett år.

Paret er gode venner med Geir Jostein Horten som nå er i Everest og skulle være på ulykkestedet fredag. Heldigvis var denne ekspedisjonen forsinket med en dag. De ble svært lettet da de skjønte at Horten var i god behold.

INGEN GARANTI

- Dette er kalkulert risiko. Vi har ingen garanti for at dette ikke kan skje oss, men vi gjør alt for at risikoen blir så liten som mulig, sier porsgrunnsmannen.

Han og kona har gjort om hele første etasjen i eneboligen på Heistad til et treningsrom for å kunne trene opp styrken til den krevende turen.

Stedet hvor det mest dødelige skredet på Mount Everest gikk er svært utsatt.

NØYE PLANLAGT

- Vi kommer til å passere tidlig på morgenen når snømassene er på det mest stabile, sier Bergseth.

Han og kona er ikke ukjent med store ulykker i forbindelse med sine ekspedisjoner.

VITNER

For to år siden var de vitne til et snøskred i Manaslu som tok 15 menneskeliv. Manaslu er verdens åttende høyeste fjell, 8163 moh. Fjellet ligger i Mansiri Himal, en fjellkjede nordvest i Gorkha-distriktet i Nepal.

- Det skjedde desverre rett over hodene våre. Flere av de som omkom der hadde vi tidligere snakket med i base camp, sier Bergseth.