De har gitt bort hjertene sine

REGISTRER DEG: Lene Vågslid og Odin Adelsten Bohmann som for tiden møter på Stortinget for Telemark Ap, oppfordrer alle til å registrere seg som donorer for å redde liv.

REGISTRER DEG: Lene Vågslid og Odin Adelsten Bohmann som for tiden møter på Stortinget for Telemark Ap, oppfordrer alle til å registrere seg som donorer for å redde liv.

Artikkelen er over 7 år gammel

Ap-politikerne Lene Vågslid og Odin Adelsten Bohmann har gitt organene sine til donasjon, og oppfordrer alle om å gjøre det samme.

DEL

Organdonasjon har fått økt fokus de siste ukene, blant annet i forbindelse med TV2-serien «Livet på vent» som følger mennesker som venter på et organ for å kunne leve videre.

Lene Vågslid og Odin Adelsten Bohmann som begge for tiden møter på Stortinget for Telemark Ap, oppfordrer Telemarks befolkning til å registrere seg med donorkort.

- Vi har alle et ansvar for å ha et uttenkt forhold til organdonasjon. Gjennom å få flere organdonorer kan vi redde mange liv. Spørsmålet om organdonasjon er for viktig til ikke å avklare mens man fortsatt lever, sier de til TA.

VIKTIG Å BESTEMME SEG

De unge Ap-politikerne Vågslid og Adelsten Bohmann syntes det var lett å bestemme seg for organdonasjon, men likevel vanskelig å registrere seg.

- Prosessen med å skrive det ned på donorkortet og gi beskjed til partneren sin, var vanskelig. Men i stedet for å tenke «hvis man dør?», handler dette om å være bevisst på et valg, sier Bohmann, og viser til en undersøkelse der åtte av 10 er positive til organdonasjon, men bare tre av 10 har tatt valget.

- Noen ser på dette som en enkel avgjørelse, men for andre er det mer krevende. Det må også være aksept for å velge at man ikke blir organdonor, det viktigste er at forholdet er avklart og pårørende vet avgjørelsen, sier Vågslid.

ÉN KAN REDDE SYV LIV

Dersom livet ikke står til å redde, er det de pårørende som må svare på vegne av den avdøde. Selv om loven åpner for muligheten til å benytte organer fra avdøde til transplantasjon uten at det foreligger tillatelse fra avdøde eller pårørende, gjøres dette aldri i Norge.

Ett menneske kan redde flere liv: Hjerte, to lunger, to nyrer, lever og bukspyttkjertel kan gis bort.

- 16 personer har dødd i donasjonskø i Norge, det er faktisk den harde virkeligheten, understreker Odin Adelsten Bohmann. Donasjonskort finnes på apoteket, kan printes ut fra internett eller lastes ned som app på mobiltelefonen.

UTFORDRER ORDFØRERNE

Vikarene på Stortinget oppfordrer alle ordførerne i Telemark til å ta opp problemstillingen i sine folkevalgte organer, samt bidra til å gjøre donorkort mer tilgjengelig i kommunen.

- Som folkevalgte føler vi at vi har et ansvar for å synliggjøre denne utfordringen, og derfor oppfordre til at alle i Telemark blir mer bevisste og avklarer sitt personlige forhold til organdonasjon, sier de.

- Det koster ikke penger, men det koster noen tanker! Oppfordrer politikerne.

Adelsten Bohmann vikarierer for Sigvald Oppebøen Hansen som denne uka er opptatt med OSSE, mens Lene Vågslid møter på Stortinget fram til sommeren mens Gunn Olsen er sykemeldt.

Artikkeltags