Bildekollasjen til denne artikkelen er det organisasjonen Datahjelperne.no som har satt sammen. Den viser årets store delingsobjekter på Facebook, og meldinga fra organisasjonen er tydelig. Dette er i høyeste grad svindel, og mange lar seg lure. For det vanker nok neppe noen premie til en heldig vinner.
– Det er ekstremt mye av dette på Facebook, og jeg har gått lei av det hele. Jeg opprettet Datahjelperne.no for å prøve å hjelpe folk som har problemer, sier Jørund Heimholt til Nordlys.
Svindelforsøk
Han har selv laget kollasjen som er publisert på Facebook-siden til Datahjelperne. Men han sier at dette bare er toppen av isfjellet av hva som egentlig florerer av svindelannonser.
– Bare de siste dagene har det blusset opp enormt mange av disse. En dag falt det inn kanskje 15 forskjellige annonser, og alle var svindel.
– Hvordan ser du forskjell på en annonse som er reell, og en som er et svindelforsøk?
– Hvis man går inn på svindelsidene så vil man se at de er veldig nye. Det er ingen kontakt info og de lover at du skal vinne gull og grønne skoger ved å like og dele.
Salg av informasjon
Heimholt er ikke helt sikker på hva selskapene bak gjør med den informasjonen de klarer å få skaffet seg. Man liker, deler, kommenterer, og tagger men man glemmer alt med små skrift.
– I flere tilfeller gir man fra seg informasjon som man ikke burde. Man gir tillatelse til at selskaper kan sende deg reklame på epost, ringe deg opp, samt selge informasjonen videre.
Heimholt tror selskapene bak gjør seg store penger på å selge informasjonen du gir fra deg videre til andre selskaper som vet å utnytte seg av denne.
– Mange av konkurransene du finner på nett sender deg til konkuranse sider på nettet. Der kan du vinne mye, men vilkårene må du alltid lese. De står med liten skrift og er godt gjemt. Det er en risikosport å melde seg på disse. Du kan få masse spam på telefon og mail i etterkant.
Forsiktig
Han har holdt på med data helt siden barneårene, og har spesialisert seg på svindel og lureri i sosiale medier i snart tre år.
– Det jeg kan si er at i konkurranser på Facebook, så deltar man på lik linje med millioner av mennesker i hele Norden. Det sier seg selv at det er lettere å vinne i Lotto.
Et annet scenario han drar fram, er såkalt likefarming, eller likerinnsamling. Du ser en side du liker, og deler med andre. Mens man sitter intetanende og surfer på nettet, endrer eieren innhold og formål på siden du har likt.
– Du kan rett og slett ende opp med å like en Facebook-side som du over hode ikke vil relatere deg til. Det kan være for eksempel være en pornorelatert side. Jeg ville vært forsiktig med dette, sier han avslutningsvis.