Gå til sidens hovedinnhold

Cranner på hjemmebane

Artikkelen er over 16 år gammel

Da Kragerøs egne Alf Cranner åpnet årets Skåtøyfestival, var det i sjømennenes og losenes kirke på Skåtøy, med tekstene til Robert Burns, skottenes dikter for og om småkårsfolket.

Alf Cranner er en av dem som har bidratt til at det i hele tatt kunne bli en Skåtøy vise- og poesifestival, etter at nylig bortgåtte Ole Henrik Bekkehus i sin tid hadde fått ideen til en slik festival. Festivalleder Nina Haugland åpnet festivalen med å minnes nettopp denne ildsjelen som nylig gikk bort.

De små menneskers dikter

Alf Cranner ble ønsket velkommen av sine egne da han entret scenen i Skåtøy kirke torsdag kveld med en varm applaus.

- Det er en varm person vi skal høre sanger av i kveld, berettet Cranner, som fortalte at Robert Burns diktning er full av livsglede og kjærlighet til alt som var rundt ham, til tross for en fattig tilværelse.

-Han skildrer folk rundt seg, landsens folk, og tok alltid parti med dem, fortsatte Cranner, og poengterte at dette også i høy grad gjaldt kvinner. - Han var en kvinnedikter som skildret staute flotte kvinner og forsvarte dem.

Alf Cranner har vært opptatt av Burns i 40 år, og har i lang tid arbeidet med oversettelse av materialet. Han har reist rundt med Burns-programmet en tid, og på Skåtøy fikk han med seg dyktige musikere som Håvar Bendiksen på gitar, mandolin og trekkspill, Finn Einar Hauge på fele og munnspill og gitarist Nils Einar Vinjor.

Tilstedeværende

Det ble en tilstedeværende konsert i øykirken denne kvelden. Cranner fortalte Burns historie og om den kommende visen mellom visene vi fikk høre med varme og innlevelse. Sangene ble fremført med den samme tilstedeværelsen som Cranners oversatte Burns-tekster krever.

Alf Cranner regnes som far til den norske visebølgen fra 1960-tallet og er nok et av de største navnene på årets festivalprogram. I Skåtøy kirke torsdag kveld viste han hvorfor, foran om lag 300 oppmerksomme og tilstedeværende publikummere.