Christian på Stortinget, 48 år etter bestefar

Christian Tynning Bjørnø, Torstein Tynning (i ramme på veggen) og Signe Tynning.

Christian Tynning Bjørnø, Torstein Tynning (i ramme på veggen) og Signe Tynning.

Artikkelen er over 5 år gammel

OSLO: 48 år etter at bestefar Torstein Tynning møtte på Stortinget første gang, var Christian Tynning Bjørnø med på onsdagens offisielle åpning av det 158. storting.

DEL

Torstein Tynning satt 20 år på Stortinget for Høyre og Telemark. Han ble valgt inn i 1965 og gikk av i 1985, noen måneder før hans barnebarn Christian Tynning Bjørnø ble født.

I går kunne 27 år gamle Christian Tynning Bjørnø (28 i november) føre arven videre. Som fersk stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og Telemark.

– Det er klart det er spesielt å gå i de samme gangene som bestefar gjorde. Det er klart at jeg tenker på det når jeg går her, sier Christian Tynning Bjørnø.

GLEDER SEG

– Dette skal bli veldig spennende. Men det blir også spesielt. Det er første gangen jeg skal være i opposisjon. Det blir nytt i seg selv, sier Tynning Bjørnø. Som har erfaring med å være i posisjon både i bystyret i Porsgrunn og nå sist som fylkesvaraordfører i Telemark fylkesting.

– Men jeg hører de andre her inne si at det blir mer spennende nå som det blir en mindretallsregjering. Så jeg gleder meg. Men det blir også veldig mye jobbing. Så det er bare å komme seg opp om morgenen.

– Regjeringsplattformen gjør også at jeg tror det skal bli mulig å drive med politikk også som opposisjonspolitiker, sier Christian Tynning Bjørnø.

MER SPENNENDE

Når Høyre og Fremskrittspartiet til uka danner en mindretallsregjering gjør dette at de seks stortingsrepresentantene fra Telemark forventer et mer spennende storting.

– Det er klart det blir annerledes enn de siste åtte årene som det har vært en flertallsregjering. Nå må regjeringen søke flertall i Stortinget fra sak til sak, sier leder av Telemark Ap, stortingsrepresentant Terje Lien Aasland.

For han, og de to andre fra Arbeiderpartiet, vil den nye perioden bli annerledes, nå skal de i opposisjon.

– Jeg tror det blir veldig spennende år for oss i opposisjonen og fire krevende år for regjeringen, sier han.

– Hele Stortinget vil jo bli annerledes nå, det vil bli mer politikk og større handlingsrom.

BLIR ANNERLEDES

For Fremskrittspartiets Bård Hoksrud blir det også veldig annerledes. Fra å være en av de mest taletrengte opposisjonspolitikerne skal han nå i forsvarsposisjon.

– Det er klart det blir annerledes. Det er stor forskjell å kunne angripe på de fleste saker til nå å skulle forsvare det som kommer fra regjeringen i Stortinget. Men jeg tror det både blir spennende og krevende, sier Hoksrud.

Han har allerede fått merke kjøret litt fra media. For det er ikke småtterier han i valgkamp har lovet innenfor samferdselssektoren. Løfter som han og Frp ikke vil klare å innfri.

– Jeg har vel fått litt kjeft allerede. Men ikke mer enn jeg må tåle, sier han selv.

Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold fra KrF skal inn i en rolle som er en mellomting av posisjon og opposisjon. For KrF har forpliktet seg til å støtte den blåblå regjeringen de kommende fire år.

– Med den avtalen vi har med regjeringen så skal de komme til oss og Venstre først for å søke enighet. Det gir oss betydelig mulighet til å påvirke de kommende årene. Men vi har også friheten til å kunne være opposisjonspolitikere. Så jeg forventer at Stortinget blir mye mer interessant som politisk verksted de kommende årene, sier Geir Jørgen Bekkevold.

De siste to stortingsrepresentantene fra Telemark er Lene Vågslid, Ap, for tiden i FN i New York og Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre.

Artikkeltags