Caroline Berg Eriksen, tidligere kjent som Fotballfrue, la ut et sponset innlegg for «naturmetode-prevensjonsmiddelet» Natural Cycles, der hun hevdet at det var 99,9 prosent sikkert.

Dette fikk Statens legemiddelverks direktør Steinar Madsen til å kalle reklamen «direkte uansvarlig».

Side2s bloggere Underlivet kalte det«Fotballfrues farlige prevensjonsråd».

Ellen Støkken Dahl og Nina D. Brochmann skrev at slike metoder ikke har 99,9 prosent sikkerhet, men tvertimot 75 prosent.

Det betyr at hvis 100 kvinner bruker Fotballfrue sin «naturlige» prevensjonsmetode i ett år, vil 25 av dem være gravide før året er omme. Ikke 1 av 1000 slik Fotballfrue påstår. Det er mange tenåringsgraviditeter det. Og mange aborter, skrev de.

De oppfordret Berg Eriksen til å gå dokumentasjonen nøyere i sømmene. Og det er det hun nå har gjort.

Samtidig mens hun har oppdatert det gamle innlegget der hun retter informasjonen og sier at alle leserne bør konsultere lege før de bytter prevensjonsmiddel.

Når det er sagt, vil jeg anbefale produktet til kvinner som er i parforhold, som har en stabil menstruasjonssyklus og som ønsker et alternativ til hormonpreparater, skriver hun.

- I ettertid ser jeg derimot at jeg burde etterspurt denne dokumentasjonen, og sammen med en uavhengig tredjepart vurdert om dokumentasjonen var god nok, skriver hun i et nytt innlegg.

 

Berg Eriksen er ikke den eneste som har reklamert for Natural Cycles. Også Side2s foreldreblogger Marte Frimand-Anda eller Casa Kaos har skrevet om det, og gjentatt at det er 99,9 prosent sikkert.

- Jeg kjenner godt til dette, og har gode erfaringer med produktet. Jeg kan ikke garantere at det er 99,9 prosent sikkert, men jeg vet hvordan det fungerer, og for meg har det funket i mange år, sa hun til Side2.

I etterkant har hun diskutert med sine lesere hvorvidt anbefalingen var ansvarlig eller ikke, og hvem som har ansvar for riktig informasjon.

Natural Cycles er blant annet utviklet av leger ved Karolinska Sjukhuset i Stockholm.

Klinikken Sex og samfunn sa til Side2 at prevensjonsmetoden kan passe til dem som ikke har et altfor spontant sexliv og som er i faste forhold.

- Det vi tenker når det gjelder innlegget til «Fotballfrue», er at det er fint hun engasjerer seg i spørsmålet om prevensjon, men hun har en sterk stemme og den temperaturmåleren er ikke et godt alternativ for en jente på 17 år som skal begynne på prevensjon, sa Tore Holte Follestad, sexologisk rådgiver ved Sex og samfunn.

Det som er viktig når en går til helsepersonell er at man får god og grundig veiledning. Hva er prevensjonsbehovet? Hva finnes av ulike prevensjonsmidler og hva kan man tenke seg å bruke? Klarer man å ta en pille om dagen til fast tid, eller skifte plasteren gang i uken også videre, sier Holde Follestad.