Gå til sidens hovedinnhold

– Det er lotto om jeg kommer med eller ikke

Artikkelen er over 5 år gammel

PORSGRUNN: Kim Edvardsen stiller seg undrende til om busstilbudet kun er forbeholdt gående.

– Jeg har vært og snakket med bussledelsen på Tollnes og spurt om det er meningen at folk i rullestol ikke skal kunne ta buss, forteller Edvardsen. Han har de siste åtte årene vært bevegelseshemmet etter en alvorlig MC-ulykke. Flere ganger har han, og venner i samme situasjon, opplevd at det ikke alltid er like lett å skulle ta bussen.

– Tirsdag morgen skulle jeg ta bussen fra Down Town til Herøya fordi jeg hadde en avtale. Da var det en dame med barnevogn som også skulle med, men da hun kom seg på heiste han bussen igjen uten å lukke opp for meg eller forklare meg hvorfor jeg ikke fikk bli med, forteller han og legger til at bussen ikke var full. Det hele endte med at Edvardsen måtte kjøre fra Down Town til Herøya i den elektriske stolen. Da han kom fram var det knapt mer strøm igjen på doningen.

– Skal det være sånn?

Onsdag tok Edvardsen turen til Nettbuss sine lokaler i Rabbenkroken og stilte spørsmål ved hvordan busstilbudet faktisk fungerer for bevegelseshemmede i Grenland.

– De hadde ikke noen konkrete svar og sa at det var noe de ville ta internt. De sa også at jeg måtte ta dette med Fylkeskommunen, sier han og legger til:

– De oppfordrer jo folk til å ta bussen, men det gjelder kanskje ikke alle, spør han.

Edvardsen har full forståelse for at bussene kan være fulle, og at det ikke alltid er plass. Men at enkelte av sjåførene i tillegg er frekke og uhøflig synes han ikke noe om.

– En sjåfør ropte bak i bussen en gang: Er det noen som gidder å hjelpe han i stolen eller? Det er jo hans jobb, ikke passasjerene, forteller han. Edvardsen viser til et annet eksempel da han spurte sjåføren om å lukke opp bak, men da skal bussjåføren, ifølge Edvardsen, ha ristet på hodet og kjørt videre. Han ønsker likevel å påpeke at det ikke er tilfelle at alle sjåførene oppfører seg på samme måte.

- Trangt

Mariann Ringsjø er avdelingsleder for leder Nettbuss Region Sør, og sier det er en utfordring med plassen-

- Hvilke regler er det som gjelder for bussene når rullestolbrukere skal benytte seg av busstilbudet i Grenland?

- Rullestol brukere har i utgangspunktet samme regelverk som andre passasjerer.  Allikevel så har vi en utfordring ang plass på bussen somtidig som rullestolen må være tilpasset transport på buss, sier hun.

Kim Edvardsen og flere har gjentatte ganger opplevd at han ikke får komme med bussen, selv om den ikke er full og lurer på hvorfor.

- Usikker på hvilke situasjoner Kim henviser til, men det er opp til sjåføren å vurdere. Er det en barnevogn/sykkel i bussen allerede, er plassen brukt og han må dessverre henvises til neste avgang. Av sikkerhetsmessige hensyn, skal man ikke blokkere rømningsveier, påpeker Ringsjø.

- Han opplever at flere av bussjåførene verken er hjelpsomme, eller villig til å ta han med i bussen, er det slik det skal være?

- Sjåfører skal selvfølgelig hjelpe til og hvis det er plass skal han få være med.

- Men hvis det er så problematisk å ta med bevegelseshemmede, hvorfor er det da merket med handikapskilt på ut- og innsiden av bussene?

- Vi opplever det ikke problematisk å ta med bevegelseshemmede, men busser vil alltid ha utfordringer ang plass, sier hun.

Han poengterer at dette ikke gjelder alle sjåførene i Nettbuss, men ønsker likevel å gjøre dere oppmerksomme på at forskjellene er store.

- Det er viktig at vi da får tilbakemelding på enkelt hendelser, slik at vi kan behandle saken bedre. Viktig at vi har en god kommunikasjon, så tror jeg mye kan forklares og løses, mener Ringsjø.

– Et problem

Edvardsen har verge som kan kjøre ham til skolen i Bø når han skal på forelesninger, men rett på drosje har han derimot ikke. Likevel har han, som de fleste andre, et ønske om å være spontan og klare seg selv.

– Det blir bare fler og fler rullestolbrukere. Det er ikke noe problem å stå over en buss i rushtiden, for da kommer det ny buss kort tid etter. Det er verre i helgene og kveldene. Er det sånn at jeg må være ute i ekstra god tid i forhold til alle andre, for å sørge for at jeg kommer med en buss?

– Det er et problem her i Grenland. Det er jo handikapskilt på utsiden og inne i bussen, men hvorfor er det der da, hvis jeg ikke kan bli med, avslutter han.