En bunad er er ment å vare hele livet, og er langt dyrere enn de billigste festdraktene. Raudtrøyebunaden fra Øst-Telemark (som man ser til venste på bildet i artikken) koster Kr. 53.300,- inkludert stakk, skjorte og belte, mens festdrakten fra Sparkjøp koster 1599.

TA har tidligere skrevet om telemarksbunader som blir sydd i Tallinn i Estland, noe som fikk flere kunder til å føle seg lurt.

Les saken: Hans Olav ville ha seg bunad - da fikk han seg en stor overraskelse

Man kan enten kjøpe en festdrakt som hører til sitt eget område, eksempler på dette er Vestlandsdrakten og Bergensdrakten, men man kan også få designet sine helt egne festdrakter. Det skriver Side2.

- Selger flere i år enn i fjor

Hos Eva Lie Design, som blant annet står bak den populære Jublieumsdrakten for Oslo, er det hektiske dager nå. Lie kan fortelle at salget går så bra om dagen at de jobber på spreng for å komme i land.

- Det er veldig mange som vil ha drakt til 17. mai i år, og vi ser at vi selger flere i år enn i fjor, sier hun.

Blant annet har salget av herredrakter tredoblet seg.

Lie tror dette skyldes at sosiale medier og internett bidrar til at det har blitt både enklere å kjøpe og å få en oversikt over tilbudet.

I tillegg er det mange som ønsker seg unike plagg. Lie forteller at Fantasidrakten, som skapes for privatkunder med fokus på det individuelle, også selges mer nå enn tidligere.

Antar å selge festdrakter for 12 millioner

Også hos Ludo Store er oppgangen i salget merkbar.

- Who-ho, for oss er det Klondyke. Dette var noe jeg startet med på nett før alle andre, og ble nesten ledd av i begynnelsen. I dag er dette industri for oss, sier daglig leder Idar Vollvik i Ludo Store til Side2.

Tross konkurranse, hevder Vollvik ubeskjedent å være Norges største på festdrakter.

– Det er ingen andre som er i nærheten av oss i omsetning, hevder han.

Vollvik forteller at han hittil i år har solgt 3000 festdrakter, og regner med å selge rundt 2000 drakter til før året er omme. Det skal utgjøre en omsetning på 12 millioner kroner for Ludo Store.

- Kan man gå med en festdrakt på nasjonaldagen? Er det like bra som en bunad?

- Kvaliteten på stoffene er omtrent av samme kvalitet som på en bunad. En bunad er laget for 100 år siden. Vi har laget noe som er mer moderne og mer behagelig å gå med på 17. mai. En bunad er jo vond å ha på, sier Idar Vollvik.

Likevel, Idar Vollvik innrømmer at han har bunad selv. Men på nasjonaldagen velger han festdrakt, sverger han.

- Bunader fortsatt populært

Hos Heimen, som er en populær leverandør av bunader, kan de fortelle at salget av festdrakter likevel ikke ser ut til å ha «tatt over».

- Salget er omtrent som i fjor. Det er fortsatt veldig populært med bunader, sier Cecilie Eskild ved Heimen til Side2.

Hva som egentlig er forskjellen på bunad og festdrakt er et definisjonsspørsmål, forteller Solfrid Tridal ved Norsk Institutt for Bunad og Folkedrakt.

- Egentlig ingen forskjell på bunad og festdrakt

- Det er et komplisert spørsmål, men det som kjennetegner en bunad er måten den blir brukt på. Men det er egentlig ingen forskjell, sier Tridal til Side2.

Det finnes ingen bunader som er «godkjente», men man omtaler gjerne bunader som godkjente når de er utarbeidet av lokale bunadnemnder, eller i samarbeid med Norsk senter for bunad og folkedrakt.

De bunadene som regnes for å være «godkjente», er laget i tråd med organisasjonens eller institusjonens kriterier.

Forbrukerrådets tipsliste for draktkjøp:

  • Bruk skriftlig kontrakt med dato for når drakten skal være ferdig.
  • Ikke betal på forhånd. Be om å betale etappevis.
  • Husk angrerett ved kjøp på døra og på nettet.
  • Kontakt Forbrukerrådet ved problemer.