Gå til sidens hovedinnhold

Borghild Marie rundet 110 år

Artikkelen er over 17 år gammel

TJØLLING: Det må nok skyldes bjønnsterke gener fra Telemark. I går fylte Borghild Marie Nilsen fra Mælum 110 år, og er nå nest eldst i kongeriket.

Selv om Borghild Marie Nilsen har bodd mange år i Vestfold, så er det Telemark som er hjemfylket.

- Mor regner seg fortsatt som telemarking. Hun reiste til Vestfold i 1924, men var ofte på besøk hjemme i Telemark, forteller sønnen, Oskar Spetalen. Han kan også veien til morens hjemfylke.

- Mor er født i det siste huset før man kommer til Mælum kirke.

NEKTET

På Tjølling sykehjem er det festdag, naturligvis. Inn døren kommer familie fra flere kanter av landet, og i sengen ligger jubilanten. Men opp av den vil hun ikke.

- Da Mor var 101 år forlangte hun å bli liggende. Hun mente hun hadde gått så mye i sitt liv at nå fikk det være nok, forteller svigerdatter Ella Landmark Andersen. Og slik ble det. Men 110-åringen har fortsatt både humør og humor i behold.

- Hun er alltid blid og fornøyd. De er veldig glade i henne her på sykehjemmet, fortsetter svigerdatteren, som spår at det kommer flere merkedager.

- Å ja, hun får sikkert noen år til. Når vi snakker om alderen hennes så rister hun bare på hodet og ler.

TØFFE KÅR

Borghild Marie Nilsen er født på Hegna i Mælum, og var eldst i en søskenflokk på seks. Hun vokste opp under tøffe kår, ifølge sønnen.

- Faren sin så hun siste gang julen 1906. Da reiste han til Amerika, og siden verken så eller hørte de noe til han. Moren hennes døde i 1913, da hun var bare nitten år, forteller han.

Søskenflokken ble spredd, og Borghilds ferd gikk til Skien.

- Der fikk hun seg jobb hos havnefogd Nilsen. I 1924 reiste hun til Vestfold, og begynte som hushjelp på Spetalen gård. Så giftet hun seg med sønnen på gården, som ble min far, forteller Oskar.

Og dermed har vi faktisk tatt en lynrask reise gjennom tre århundrer: Fra 1893 og frem til i dag. Og ferden har nok vært fin, for der meste.

- Jeg tror Mor har hatt et godt liv.

BIBEL OG BLAD

110-åringen er fortsatt klar i hodet, men mistet for kort tid siden hørselen. Prater gjør hun fortsatt.

- Hun er veldig opptatt av om vi har nok ved, og hva vi spiser og sånn, sier Ella og Oskar. Leser gjør 110-åringen også, og det er ikke hvilken som helst litteratur som kommer opp i sengen.

- Det går i Bibelen og Se og Hør, opplyser familien, og synes at det skulle være høvelig lektyre for de fleste av oss.

- Da får en jo med seg det meste!

GRATIS

Bibelen er velbrukt, og gunstig avtale med kulørt presse er sikret for levetiden.

- Hun får Se og Hør gratis. Det har hun fått siden hun var 105, sier Oskar, som ikke helt vet oppskriften på morens høye levealder.

- Hun har jo aldri røkt eller drukket alkohol, sier han, men konkluderer med at det er humør og sterk vilje som nok gjør susen. At det er familiens gener som er årsaken, er de mange fremmøtte heller usikre på.

- Flere av oss har blitt borti 90 år, men det er da bare ungdommen i forhold til dette.