Bomben er uskadeliggjort

Artikkelen er over 3 år gammel

SILJAN: En massiv politiaksjon ble igangsatt da en ferdig bombe ble funnet i en bolig i Snurråsen sent onsdag kveld. To personer er pågrepet.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

OPPDATERING KLOKKEN 01.40:

Politiets innsatsleder på stedet, Bård Johansen, forteller til TA at bombegruppa har lykkes i å fjerne og uskadeliggjøre sprengstoffet.

- Vi har også søkt med bombehund for å forsikre oss om at det ikke er flere sprenglegemer i området, sier han.

- Politiet opphever nå sperringene i området og naboene kan nå flytte tilbake til sine hjem. Politiet har begynt varslingen av de evakuerte, forteller operasjonsleder Vidar Aaltvedt.

Politiet rykket ut med flere patruljer til Siljan etter funn av en bombe i en privatbolig på Snurråsen i Siljan onsdag kveld.

Saken ble først meldt i politiets logg som ble sendt ut klokken 22.00.

- HJEMMELAGET BOMBE

Politiet satte straks etter ankomst i gang arbeidet med å evakuere et større område rundt boligen der bomben ble funnet. Totalt ble i underkant av 100 personer evakuert.

Alle nødetatene var raskt på stedet. Fylkesmannens beredskapsgruppe ble også kalt ut til stedet for å bistå.

- Det er, sånn som vi bedømmer det, en hjemmelaget bombe. Det kan se ut som det er TNT-sprengstoff og det er en lunte koblet til, sa operasjonsleder Vidar Aaltvedt til NRK Kveldsnytt onsdag.

PAR PÅGREPET

Bomben ble funnet i en bolig som tilhører et par. Det skal dreie seg om en mann på 33 år, og en kvinne på 23 år.

- Vi var der for å pågripe en av dem som var mistenkt i en annen straffesak, sier Aaltvedt, og fortsetter:

- Politiet har ikke klart å gjennomføre noen formelle avhør av de to pågrepne. De to vil bli avhørt i morgen formiddag. Politiet har også beslaglagt noe narkotika på stedet. De to er godt kjent av politiet fra tidligere for kriminell virksomhet.

En beboer i området forteller til TA at det til stadighet er observert politi, og at det er mye bråk, i forbindelse med boligen der bomben er funnet.

- Naboene til huset blir nå varslet og evakuert fra stedet. Politiet i Telemark har også bedt om bistand fra Oslo politi sin bombegruppe, meldte Vidar Aaltvedt i Telemark politidistrikt klokken 22.

UKJENT

Etter det TA erfarer skal politiaksjonen være initiert lokalt, og bomben skal ha blitt funnet i forbindelse med en væpnet politiaksjon, og ranssaking, tidligere onsdag kveld.

– Vi fant en firkantet kloss av sprengstoff som var teipet sammen med en lunte, opplyser operasjonsleder Vidar Aaltvedt til VG.

Også PST ble informert om bomben.

- PST er rutinemessig orientert. Ut over det må jeg henvise til lokalt politi, sier informasjonssjef Trond Hugubakken i PST til TA.

Klokken 23.20 kunne operasjonsleder Aaltvedt melde følgende:

- To personer er nå pågrepet og innbrakt til politiets arrest i Skien. De vil bli avhørt i natt. Politiet har nå evakuerte beboere i en radius på ca 100 meter fra der bomben ble funnet. Vi skal evakuere ytterligere boliger på Snurråsen boligfelt i Siljan og er i gang med det arbeidet nå. Politiet ser for seg at ingen av de evakuerte kan flytte hjem i natt, det vil gå en del tid for å sikre bomben å gjennomsøke huset for å være sikker på at ikke det er flere bomber eller sprengstoff der.

Begge de to pågrepne skal være kjenninger av politiet.

BOMBEGRUPPA

Klokken 00.18 ankom bombegruppa til Siljan for å starte sitt arbeid med å uskadeliggjøre bomben.

Snurråsen i Siljan er et større byggefelt med rundt 100 husstander.

Det er klar hovedvekt av eneboliger i området, men det skal også være noen flerdelte boliger på feltet.

Bomben skal ha blitt funnet i en av de flerdelte boligene.

- Evakueringssona er satt til 200 meter rundt boligen der bomben er, forteller TAs journalist på stedet.

Politiet går fra dør til dør til nabohusene og varsler beboerne.

- Alle som blir hentet ut av boligområdet blir registrert av politiet, kan TAs journalist også opplyse.

Midtbygda skole er samlingssted for de evakuerte.

- UVIRKELIG

Beboere TA snakket med i området kan fortellet at det til vanlig er et rolig boligfelt.

En kvinne som bor innenfor evakueringssonen fortalte til TAs journalist i SIljan at de ikke hadde fått utfyllende opplysninger av politiet.

Charlotte Holtan Anderson bor i området, men var ikke hjemme da nyheten om bomben sprakk. Hun synes likevel hendelsen er skremmende.

- Ja, selvfølgelig. Det er helt uvirkelig at slike ting skjer i lille Siljan, sier Holtan Anderson.

Aaltvedt forteller at samtlige av de evakuerte flyttet inn til venner og familie mens aksjonen pågikk.

- Evakueringen gikk rolig for seg og det var ingen panikk da naboene måtte flytte far husene sine, avslutter operasjonslederen.

Artikkeltags