En av fire boliglånskunder har aldri sjekket om renta de betaler på boliglånet er konkurransedyktig. Det taper de mye penger på.

Det viser en fersk undersøkelse som Ipsos har utført for Huseiernes Landsforbund. Over 2.000 personer er spurt om sine lånevaner i spørreundersøkelsen.

Dobbelt så mange kvinner

Undersøkelsen viser at 48 prosent har sjekket om boligrenta i sin egen bank er konkurransedyktig det siste året, mens hele 24 prosent aldri har sjekket.

Blant de som aldri har sjekket boligenta, er det dobbelt så mange kvinner som menn. 31 prosent av kvinnene har aldri sjekket, mot 16 prosent av mennene.

Det er de over 65 år og de yngste, altså aldersgruppen 18-29 år, som i størst grad aldri har sjekket.

De med lengst utdanning sjekker oftest, mens det er de med lavest utdanningsnivå som i størst grad svarer at de aldri har sjekket.

Tallene viser også at det er de som tjener minst, inntil 300 000 kroner, som i størst grad aldri sjekker. Mer enn 4 av 10 i denne gruppen har aldri tatt seg tid til å sjekke om bankens rente er konkurransedyktig.

Mye å spare

De som tjener mest, altså over 1,5 millioner kroner, er definitivt flinkest til å sjekke.

At 1 av 4 med boliglån aldri har sjekket om boligrenta de har er konkurransedyktig, synes Huseiernes Landsforbund er alarmerende.

Folk flest har boliglån, og vi har aldri hatt mer gjeld enn vi har nå. Boligrenta har derfor mye å si for folks økonomi. Selv om rentenivået nå er lavere enn det har vært historisk sett, så er det likevel mye å spare for bevisste forbrukere.

– Alle landets boliglånskunder må ta kontakt med sin bank for å forlange lavere rente på boliglånet. Hvis du får nei, bytt bank, oppfordrer Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund.