September og oktober er måneder hvor rotter og mus inntar huset ditt for å varme seg – og for å gnage i stykker hjemmet ditt.

Slik forhindrer du gnagere i huset

Serviceansvarlig i Nokas skadedyrkontroll, Roger Martinsen, har noen tips til huseiere for å begrense antallet ubudne gjester i høst.

– Det som er viktig å gjøre, er å rydde hagen for hageavfall. Det vil si epler, plommer og lignende. Å ta bort fuglebrettet er også et godt tiltak, siden fuglene søler mye frø i hagen Dette er ting som tiltrekker seg gnagere.

Men det er ikke bare å fjerne matkilder som er viktig for å forhindre en potensiell gnagerinvasjon.

– De leter etter steder å komme inn for å føde. Derfor er det viktig å sjekke rundt boligen om det er musesperre under kledningen og netting i ventilasjonen. Sprekker i steinmuren er også potensielle fødesteder.

Skader for millioner

– Vi har årlig saker hvor rotter gjør så stor skade at deler av hus må renoveres, sier pressekontakt Arvid Steen i Tryg forsikring.

Steen mener at rotter og mus står for skader i millionklassen på landsbasis.

– Det er vanskelig å anslå hvor mye rotter og mus ødelegger for årlig i Norge, men vi antar at det er skader for tosifret millionbeløp for hele forsikringsbransjen, sier Steen.

– I verste fall kan du få ødelagt isolasjonen i veggene, vannlekkasjer og ødelagte elanlegg som er brannfarlig fordi de gnager på ledninger. Å reparere slike skader kan fort bli dyrt.

Steen legger til at alle bør sjekke sin forsikring for å se hva som dekkes.

– Forsikringen dekker ikke alle skader rotter gjør på huset.