Med høst og synkende temperaturer vil skadedyr forsøke å trekke inn i varmen i biligenen våre. Det kan gjære stor skade om ditt hus får nye beboere i form av gnagere.

– Gnagerne kan gjøre utrolig stor skade. Vi har opplevd at de har gjort huset ubeboelig og at det lukter pyton fra døde dyr over alt. Vi har også eksempler på branner som skyldes kortslutning fordi rotter har gnagd i stykker isolasjonen på elektriske ledninger, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring i en pressemelding.

 Mus trenger ikke mer enn en halv centimeters sprekk i huset for å komme seg inn i huset, og en rotte trenger ikke mer enn om lag en centimeter, sier Nielsen.

De tre siste årene har forsikringsselkapet utbetalt over 40 millioner kroner i erstatning i saker hvor innsekter og dyr er skadeårsak, står det i premmemeldingen.

Frykter rotter mest


Ifølge en undersøkelse er rotter det skadedyret nordmenn frykter mest. 45 prosent oppga at de frykter rotter mest, og 35 prosent frykter å få mus inn i hjemmet sitt. På spørsmålet om hva som var det verste med skadedyr, svarte hele 7 av 10 at det var ødeleggelser på hus eller eiendeler. Over 6 av 10 svarte at arbeidet med å bli kvitt skadedyrene var det verste. 

Gjennomsnittskadene er på nær 30 000 kroner, men det skjer også at hus må totalrenoveres for millioner. For å unngå dette er det flere ting du kan gjøre.

– Ta deg en god runde rundt huset og tett igjen sprekker hvor mus og rotter kan komme inn. Bruk samtidig muligheten til å holde det ryddig utendørs. Ikke sett matsøpla ute, men sørg for at den er tett og kast den rett i matavfallsdunken. Bruk tettemidler, metallnetting og til og med stålull i sprekker og små åpninger. Fugeskum anbefales ikke, sier Nielsen.