Her har mange telemarkinger feriehus: Nå rammes mange av terrorfrykt

TØFT MARKED: Eiendomsmegler Greta Fossum hos Eiendomsnøkkelen AS bekrefter at det for tiden er et tøft marked for ferieleiligheter i Tyrkia. Hun avviser imidlertid at dette har ført til noen kraftig nedgang for prisene på nye hus og leiligheter. Foto: Eiendomsnøkkelen (innfeldt bilde Marie Edholm Andresen)

TØFT MARKED: Eiendomsmegler Greta Fossum hos Eiendomsnøkkelen AS bekrefter at det for tiden er et tøft marked for ferieleiligheter i Tyrkia. Hun avviser imidlertid at dette har ført til noen kraftig nedgang for prisene på nye hus og leiligheter. Foto: Eiendomsnøkkelen (innfeldt bilde Marie Edholm Andresen)

Artikkelen er over 3 år gammel

SKIEN: Tyrkia har i mange år vært en feriefavoritt og svært mange telemarkinger har tilgang på feriehus i landet. Salget av nye leiligheter blir hardt rammet av terrorfrykten.

DEL

Eiendomsmegler Greta Fossum hadde sitt første møte med det solfylte landet sin reiseleder for Ving tidlig på 2000-tallet. Senere hoppet hun over til salg av eiendom fra Tyrkia før hun returnerte til Norge og utdannet seg til eiendomsmegler og jobber i dag hos selskapet Eiendomsnøkkelen med base i Skien.

Her har hun spesialisert seg på salg av ferieboliger i utlandet med fokus på Spania og nettopp Tyrkia. Hun legger ikke skjul at de mange terrorangrepene gjør jobben hennes betydelig vanskeligere.

- 2016 var ikke så veldig bra for Tyrkias vedkommende og 2017 kommer også til å bli veldig tøft, slår hun fast. Prisutviklingen står på stedet hvil og omsetningen er lav.

På lang sikt er hun ikke i tvil om at landet kommer til å reise seg igjen og at reiselivet kommer tilbake til tidligere nivå.

Få selger

- De eiendomsutviklerne som er igjen på markedet i Tyrkia nå har finansielle muskler og sitter nok heller på eiendommene enn å dumpe prisene, mener Fossum. Hun forteller likevel det er mulig å gjøre et kupp på bruktmarkedet blant nordmenn som føler seg tvunget til å selge.

- Jeg har faktisk flere som er interessert i å kjøpe akkurat nå. Det er personer som kjenner landet fra tidligere og som ønsker å komme inn på markedet på et gunstigere nivå.

Det er svært mange nordmenn som allerede eier feriebolig i Tyrkia og bare i Alanya finnes det 7-8.000 nordmenn med egen bolig.

Chartermarkedet hardt rammet

Når det gjelder charterturismen til Tyrkia har den stupt de siste årene og er i dag en brøkdel av hva den var før terror og politisk uro rammet landet. For kort tid tilbake kunngjorde reiseselskapet Apollo at de ikke arrangerer pakkereiser til landet denne sommeren og de andre store operatørene har allerede kuttet i sitt program og varsler ytterligere kutt dersom salget ikke tar seg opp. Dette har rammet turistnæringen i landet svært hardt.

Fortsetter å reise

Fossum eier selv leilighet i Tyrkia og hevder at norske familier som allerede eier leilighet i landet fortsetter å bruke disse til tross for politisk uro og terroraksjoner. Hun mener at frykten er overdrevet og på mange måter medieskapt.

- Det skrives som om hele Tyrkia er rammet av terror og uroligheter, men solkysten hvor nordmenn eier leiligheter jo knapt er berørt, hevder hun. Hun mener også det er et paradoks at når turistområder som Berlin, Paris og Nice ble rammet av terror var hovedfokuset at vi ikke skulle la oss skremme og at vi måtte fortsette å reise for å støtte turismen.

- Når det samme skjer i et muslimsk land er reaksjonen at vi må slutte å reise. Det provoserer meg litt, avslutter hun.

Artikkeltags