Det du tror er gammelt skrot kan være gull verdt for denne gjengen

ETTERLYSNING: Marit Kronseth (til venstre), Jon Atle Holmberg, Bjørn Harry Schønhaug, Marit Bjerva Sagvolden, Åsmund Myhre og Ronald Brynhildsen etterlyser gamle bilder, gode historier, gamle hyttebøker og annet materiale fra Telemark turistforenings 130 år lange historie.

ETTERLYSNING: Marit Kronseth (til venstre), Jon Atle Holmberg, Bjørn Harry Schønhaug, Marit Bjerva Sagvolden, Åsmund Myhre og Ronald Brynhildsen etterlyser gamle bilder, gode historier, gamle hyttebøker og annet materiale fra Telemark turistforenings 130 år lange historie. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

SKIEN: 21. oktober i år er det 130 år siden Skien-Telemark turistforening ble stiftet. Nå etterlyser ei arbeidsgruppe «gamle skatter» som bilder, gamle hyttebøker eller gode historier fra foreningas lange historie. Innsamlinga av det historiske materialet skal resultere i ei bok.

DEL

Det var 21. oktober i 1887 at daværende banksjef i Skiensfjordens kreditbank, N. Kielland-Torkildsen, tok initiativet til å danne ei turistforening for Telemark fylke. Men ingenting er skrevet om fylkets turistforening siden lektor Einar Østvedt skrev boka «Fra vei og vidde» i 1962, og nå mener mange at det er på høy tid med ei oppdatering.

Tidkrevende arbeid

Ei arbeidsgruppe bestående av Marit Kronseth, Marit Bjerva Sagvolden, Åsmund Myhre, Ronald Brynhildsen og Aslaug Vale jobber med å digitalisere materiale fra Telemark turistforenings arkiv. Men i tillegg til det som er bevart av foreninga selv, er de overbevist om at mange privatpersoner sitter på gamle bilder eller dokumenter som er viktig for foreningas historie. Og nå ber de folk se etter om de kan finne gamle bilder, hyttebøker eller andre papirer fra Telemark turistforenings historie. Målet er at materialet skal resultere ei bok, som de håper å få klar til 2018 – samme år som Den Norske Turistforening fyller 150 år.

– Hovedbudskapet er at folk finner fram det de har. Folk kan sitte på ting som de selv mener er uvesentlig, men som kan være verdifullt for oss. Utfordringa med det prosjektet her blir nok å begrense det som eventuelt blir publisert, sier Bjørn Harry Schønhaug, som er prosjektkoordinator for bokprosjektet.

Etterlyser sponsorer

Marit Bjerva Sagvolden gjør også eventuelle arvinger eller andre som tømmer dødsbo, oppmerksomme på at de er interesserte i historisk materiale fra foreningas historie, slik at dette ikke går i søpla.

Daglig leder i Telemark turistforening, Jon Atle Holmberg, konstaterer at en før pc-enes inntog hadde papirer i permer, og han utelukker ikke at mange kan ha ting som arbeidsdokumenter eller andre papirer fra Telemark turistforening hjemme i bokhylla, på loftet eller i kjelleren.

– Formålet med å ta tak i historien vår er at vi er i vekst og utvikling, og det skal vi fortsatt være. Men for å stake ut kursen videre, så er en nødt til å kjenne historien. Og siden det er så mange nye mennesker med, så sliter vi litt med å skape identitet og stolthet, og det tar vi tak i nå. Vi vil også gjerne komme i kontakt med banker eller bedrifter som vil være med og sponse dette på en eller annen måte, for dette er et kostbart prosjekt. Ellers har Telemark museum stilt seg veldig velvillig til å låne ut det de kan bidra med og Høgskolen i Sørøst-Norge bidrar med kompetanse og rettledning, sier Holmberg.

Marit Bjerva Sagvolden forteller at de har reddet opp mye gammelt materiale fra kjelleren i foreningas lokaler i Skien, hvor de blant annet har blitt rammet av fuktangrep etter to flommer.

– Vi har digitalisert alle diasene og alle bildene, og vi har fått lagt det inn på data, sånn at det skal bli tilgjengelig for flest mulig. Vi har også intervjua personer som har vært pionerer i foreninga, sier Bjerva Sagvolden.

Artikkeltags