Det blir ingen felles legevakt i Grenland

IKKE FELLES: Ordførerne Bjørg Tveito Lundefaret, Robin Kåss, Hedda Foss Five er ganske enige om at det ikke vil bli en felles legevakt for Grenland.

IKKE FELLES: Ordførerne Bjørg Tveito Lundefaret, Robin Kåss, Hedda Foss Five er ganske enige om at det ikke vil bli en felles legevakt for Grenland. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

BØ: Planene om en felles legevakt i Grenland kan skrinlegges før arbeidet med det er påbegynt. For ordfører Hedda Foss Five i Skien er det utenkelig å ha en legevakt i Porsgrunn. Og for ordfører Robin Kåss i Porsgrunn er et alternativ i Skien utenkelig.

DEL

– En lokaliseringsdebatt blir altoppslukende, etter min mening kan vi bare stoppe dette nå, for vi vil ikke komme noen vei. Dette har vi prøvd før, sier ordfører Hedda Foss Five, Ap, i Skien.

Debatt om samlokalisering av legevakt i Grenland er i gang, de politiske miljøene debatterer det. Men Hedda Foss Five er helt tydelig på at dette er bortkastet arbeid. For Skien vil ikke flytte sitt legevakttilbud veldig langt

– For oss er utgangspunktet enkelt, alle er velkomne til å samarbeide med oss om en legevakt med tilknytning til sykehuset. En flytting spesielt langt fra sykehuset er ikke aktuelt for oss, sier Foss Five.

Har samarbeid

Foss Five legger også vekt på at legevakta i Skien allerede er interkommunal, den er også legevakt for Nome og Siljan,

– Plasseringen slik den er i dag passer disse to kommunene godt også. Det vil bli langt for beboerne i disse kommunene hvis en felles legevakt hadde blitt i Porsgrunn. Og som alle ordførere er jeg mest opptatt av å gi et best mulig tilbud til våre innbyggere.

Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret, Ap, i Nome er enig.

– For oss i Nome er den plasseringen vi har i dag veldig bra, en plassering for eksempel i Porsgrunn vil bli veldig tungvint for våre innbyggere, sier hun.

– Kan jobbe videre

– Jeg synes avklaringen fra Skien er veldig grei og klar. Samtidig har også Kragerø sagt at Skien er helt uaktuelt. Men det betyr ikke at vi trenger legge arbeidet helt dødt, sier ordfører Robin Kåss, Ap, i Porsgrunn.

– Medisinskfaglig er jeg jo uenig med argumentene til Skien om at nærheten til sykehuset er viktig, medisinskfaglig kunne en felles legevakt vært plassert på Ulefoss. Men dette med avstand og reisevei kan jeg skjønne er et argument, sier han.

– Men vi er flere kommuner som kanskje bør jobbe videre sammen, uten eventuelt Skien, sier Kåss.

Fler enn i Oslo

I Grenland er det i dag fire legevakter, en i Skien, i Porsgrunn, i Bamble og i Kragerø. Til sammenlikning er det en i Oslo. Og reiseavstanden fra de ytre delene av Oslo er nødvendigvis ikke veldig mye kortere enn avstandene man har i Grenland.

– Etter min mening bør det være mulig å få redusert antallet legevakter i Grenland. Og klarer vi ikke enes om en felles legevakt, kan det jo være at vi klarer å enes om at vi skal ha to legevakter. Kanskje er det greit med en som dekker Skien, Nome og Siljan, og at vi får en som dekker Porsgrunn, Bamble, Kragerø og Drangedal, sier Robin Kåss.

Artikkeltags