Kontroversiell ekstremistforsker til Telemark: – Han er ikke noen tåketaler

TIL BØ: Tirsdag 26. november skal Lars Gule snakke om islamofobi på universitet i Bø.

TIL BØ: Tirsdag 26. november skal Lars Gule snakke om islamofobi på universitet i Bø. Foto:

BØ: Han blir omtalt som både ekstremistforsker og terrorekspert. På tirsdag kommer Lars Gule til Bø i Telemark for å snakke om islamofobi.

DEL

- Vi var knallheldige som fikk han til lille Bø, sier Gerd von der Lippe. Sammen med resten av styret i Palestinakomiteen i Telemark har hun stått på for å få Lars Gule til bygda - og 26. november kommer han.

– Han har sterke meninger og virkelig mye på hjertet når det gjelder islamofobi. I sin stilling på Oslo Met har han forsket mye rundt temaet, han uttaler seg i media og skriver mye om det. Han er en veldig klar taler, ikke noen tåketaler. Det er klart at når han er så klar i talen så blir han kontroversiell, sier von der Lippe.

Retorikk fra det islamofobe

– Det meste av islamofobi i Norge går på hat eller frykt mot muslimer som om de var en gruppe som sto og mente det samme, sier Von der Lippe og fortsetter:

– Jeg har for eksempel ei venninne på Gaza som er muslim, feminist og feirer 8. mars. Så har jeg andre muslimske venninner igjen som er veldig ortodokse og synes 8. mars er noe tøys. I likhet med oss er de helt forskjellige, sier hun.

Det var en aviskommentar om islamofobi som fikk Palestinakomiteen i Telemark på tanken om å invitere Lars Gule. I kommentaren mente blant annet Gule at Siv Jensens begrep «snikislamisering» er et eksempel på retorikk fra det islamofobe repertoaret, enten personen som bruker uttrykket er klar over det eller ikke. Gule argumenterer for at islamofobi må tas med i regjeringens kommende handlingsplan mot muslimhat.

Fargerik person

Lars Gule er for tiden førsteamanuensis ved Oslo met og jobber blant annet ved fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier. Han har bidratt ved en rekke vitenskapelige publikasjoner, de seneste årene om blant annet fremmedkrigere og terror, samt om norske Syria-krigere. Han har doktorgrad i filosofi og har hatt flere forskingsopphold i Midtøsten

Tidligere har han sittet som generalsekretær i Human-Etisk Forbund, men er også kjent for en kontroversiell hendelse i 1977, da han ble tatt med 750 gram sprengstoff på flyplassen i Beirut. Avhør i Libanon fikk fram at han hadde engasjerte seg i organisasjonen Den demokratiske fronten for frigjøring av Palestina og var på vei til en militant aksjon i Israel. Han satt i fengsel i et halvt år før han ble sendt hjem til Norge. I et intervju med Dagbladet i 2014 avviste Gule at det var aktuelt for ham å utføre terror mot sivile mål.

– Alle er velkomne

Tirsdag kveld, 26. november, kommer han altså til Bø og universitetet for å snakke om islamofobi.

– Det blir spennende. Alle er velkomne og vi ønsker representanter fra alle politiske partier i Bø og håper på dialog istedenfor et polarisert foredrag, sier Von der Lippe og legger til at alle er velkomne til foredraget.

Palestinakomiteen i Telemark har for øvrig 127 medlemmer.

Artikkeltags