- Vi må slutte å synes synd på oss selv, og i stedet se oss selv i speilet

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

SILJAN: Caroline Berg Eriksen mener Sophie Elise-debatten er et tegn.

DEL

Tidligere denne uken gikk tidligere høyskolelektor Anki Gerhardsen ut og spurte «Hvorfor i all verden skal vi støtte Sophie Elise».

Gerhardsen stilte seg forundrende til at flere norske medier deltar i en heia-kultur rundt bloggeren, og at hun ikke stilles kritiske spørsmål rundt sitt engasjement.

Samtidig gikk hun langt i å omtale Sophie Elise personlig. «Det er mer snakk om en orgie i selvdyrking med sminke, shopping, klær og pornolignende posering i dertil passende antrekk», skrev Gerhardsen.

Som mente at Sophie Elise oppfordret unge jenter til det stikk motsatte av det hun prediker med sin kropp, sine poseringer og sine operasjoner.

Sophie Elise selv skrev at kritikken gikk sterkt inn på henne og at «Jeg tror folk glemmer at jeg er et menneske som puster, som føler og ser».

Må kunne svare på kritikk

I sitt innlegg «Kjære blogger, ikke gråt» skriver Caroline Berg Eriksen at hun selv har grått mange ganger. Men at det nå er på tide å tørke tårene.

Vi må slutte å synes synd på oss selv, og i stedet se oss selv i speilet. Vi er ikke lenger irrelevante, vi er relevante. Folk bryr seg, de leser og lytter og mener noe tilbake. Noen ganger positivt, andre ganger negativt. At vi som bloggere mottar kritikk i det offentlige rom er et tegn på at vi tas på alvor i samfunnet. Da synes jeg vi skal vise oss denne tilliten verdig i stedet for å skylde på de «slemme» mens vi gråter oss igjennom natten. Ikke gråt, men reis deg heller og gi svar på tiltale! Om kritikken er urettferdig og gal, ja, da burde det være en smal sak å argumentere mot den også.

Berg Eriksen viser til at reaksjonene på Gerhardsens kronikk viser at nettopp bloggere som Sophie Elise har fått en stemme. Og offentlige stemmer blir kritisert.

Blogger Pappahjerte var raskt på banen med bloggen «Fuck dere» der han mente journaliststanden var misunnelig, og at de ikke tålte at bloggere tjener gode penger. Dessuten mente han at personangrepene i kronikken var usmakelige.

Inviterer til et fellesskap

Anki Gerhardsen selv har uttalt seg til Dagsnytt 18 at det gikk inn på henne da hun leste at Sophie Elise Isachsen følte seg mobbet i hennes kronikk.

- Jeg har ikke noe ønske om å være slem eller plage et annet menneske. Men hadde det vært slik at hun skrev brev til en venninne, så skulle jeg ikke brydd meg. Men hun har altså 70.000 dedikerte lesere hver dag. Og bloggen har en form som ikke åpner for kritisk refleksjon. Og jeg tror mange av hennes lesere oppfatter Sophie Elise og dem selv som en del av et fellesskap. Og da må jeg velge om jeg skal la være å påpeke dette fordi Isachsen blir lei seg, eller skal vi ta vare på denne oppvoksende generasjonen som vi vet er i ferd med å få et forskrudd forhold til sin egen kropp og sitt eget utseende, og jeg valgte det siste, sa hun blant annet.

Artikkeltags