I 17. uke fikk Elisabeth beskjeden alle gravide frykter: - Vi finner ingen hjertelyd

GRAVID I 17. UKE: Elisabeth på 17. mai, tre dager før hun fikk vite at hun hadde hatt en såkalt «missed abortion». Fosteret hadde mest sannsynlig vært dødt siden uke 8. Foto: Privat

GRAVID I 17. UKE: Elisabeth på 17. mai, tre dager før hun fikk vite at hun hadde hatt en såkalt «missed abortion». Fosteret hadde mest sannsynlig vært dødt siden uke 8. Foto: Privat

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

SKIEN: Elisabeth hadde en «missed abortion».

DEL

- Det aller første jeg tenkte var: Nei, det er ikke sant. Alle tanker fyker gjennom hodet, alt du har planlagt og sett for deg. Jeg hadde akkurat planlagt permisjonstiden og vi hadde snakket om barnevogn. Alt ble liksom helt knust, og så følte jeg meg bare helt tom.

Elisabeth Halbjørhus (27) fra Skien var gravid i 17. uke da hun fikk vite at fosteret ikke lenger levde. Mest sannsynlig hadde det vært dødt siden uke 8.

- Men jeg hadde alle graviditetssymptomene fortsatt, ømme bryster og kvalme. Og magen min vokste, sier Elisabeth, som er interiørblogger for Side2 til Nettavisen.

Måtte igangsette aborten

Elisabeth hadde en såkalt «missed abortion» (MA), der fosteret er dødt i livmoren, men hvor de kliniske tegnene på en abort ennå ikke har vist seg. Med andre ord; kroppen har ikke startet aborten, og den gravide trenger ikke å merke noe som helst.

- Jeg bestilte legetime da jeg fikk en blødning etter et samleie. Legen min har et ultralydapparat, så hun sjekket og så tendenser til blødning. Jeg ble sendt videre til gynekologisk avdeling på sykehuset til en ordentlig sjekk, og der fikk jeg vite at de ikke fant noen hjertelyd, sier Elisabeth.

I et åpent innlegg på bloggen sin har Elisabeth beskrevet øyeblikket hun får vite at babyen hennes er død.

«Tårene mine triller. Både der inne i rommet sammen med henne og Sindre, og her hjemme når jeg nå sitter å skriver dette. Jeg gjenopplever dette øyeblikket hver eneste morgen når jeg våkner, og det gjør like vondt hver eneste dag. Hun sier vi må sette i gang en abort og jeg får 20 minutter på å velge, medisinsk eller kirurgisk. Ikke noe mer informasjon. Kun en anbefaling om å ta det medisinsk. Så gir hun oss tid mens hun går ut med bildene. Jeg er i sjokk og husker faktisk ikke så mye fra den tiden her.»

Elisabeth fikk fem tabletter og tre smertestillende. Hun var innlagt på sykehus over natta, og brukte tiden på å fortelle de nærmeste at hun hadde mistet babyen.

- Jeg var nok i sjokktilstand, men ville bare si ifra til folk med én gang, så var det overstått.

Hadde en dårlig følelse

Elisabeth har en datter fra før, og vet derfor hvordan det føles å gå gravid. Men mens det første svangerskapet var relativt problemfritt, var opplevelsen en helt annen denne gangen. Hun hadde en dårlig følelse gjennom hele svangerskapet, men prøvde å slå det fra seg.

- Jeg syntes det var rart at jeg ikke kjente noe sparking, men samtidig så er det jo veldig forskjellig fra kvinne til kvinne når man først kjenner det. Og jeg hadde jo alle graviditetssymptomene, så det tok jeg som et godt tegn.

Hun hadde aldri hørt om missed abortion, og var derfor ikke inne på tanken om at det kunne være det. Det er hun nok ikke alene om. Overlege Ferenc Macsali ved Kvinneklinikken ved Haukeland sykehus forteller nemlig at missed abortion er relativt uvanlig.

- Vi har ingen tall på akkurat hvor mange svangerskap som ender i missed abortion, men totalt ender rundt 20 prosent av alle svangerskap som er bekreftet ved svangerskapstest i spontanabort eller missed abortion, sier Macsali.

Morkaken fungerer fortsatt

Mascali forklarer at spontanaborter og missed abortion i stor grad er det samme, men forskjellen er altså at kroppen ikke starter aborten ved missed abortion. Den igangsettes ofte på sykehuset, slik som i Elisabeths tilfelle.

- Missed abortion er mye sjeldnere enn spontanabort, og derfor hører man ikke like mye om det. Ved MA dør fosteret som regel i første trimester, altså innen uke 12, men siden kroppen ikke har startet aborten, kan det ta flere uker før det oppdages. I verste fall oppdages det ikke før ultralyd ved uke 18, men mange norske kvinner tar ultralyd før det, forklarer Mascali.

- Hvordan kan magen fortsette å vokse selv om fosteret er dødt?

- Morkaken fungerer fortsatt, og gir vanlige graviditetssymptomer som kvalme og tretthet. Det kan også gjøre at magen vokser, men det er ofte ikke snakk om veldig mye.

Akkurat som Elisabeth vil mange gravide oppleve en liten blødning under svangerskapet, men det trenger ikke å bety at noe er galt.

- Rundt halvparten av alle gravide får blødninger under svangerskapet. Er du redd for at noe er galt kan du ta kontakt med legen din.

- I Norge vil vi gjerne ikke ha med folk på den sorgen

I Norge er det veldig vanlig å vente med å fortelle om graviditeten til etter uke 12. Da anser man det som trygt å dele nyheten med venner og familie fordi fosteret har overlevd den mest utrygge perioden.

- Man er relativt trygg etter 12. uke. I andre kulturer forteller man gjerne om graviditeten så snart man får vite at man er gravid, og skulle det ende i en abort så tar man gjerne sorgen sammen. Men i Norge vil vi gjerne ikke ha med folk på den sorgen.

Ifølge Norsk Helseinformatikk defineres spontanabort som «et ufrivillig, spontant tap av en graviditet før 22. uke».

- Skjer aborten, enten det er spontanabort eller MA, etter uke 12 kaller vi det for en senabort. Etter uke 22 kaller vi det intrauterin fosterdød. Det skjer veldig sjelden, sier Mascali.

- Hvorfor tror du det er så få som snakker om missed abortion?

- Først og fremst fordi det er ganske sjeldent. Men har du gått helt frem til ultralyd i uke 18, altså nesten halve svangerskapet, og så finner du ut at fosteret er dødt, så vil jo det oppleves som en katastrofe. Det er nok verre enn å få den beskjeden i uke 8, når du har forventninger om at ting kan gå galt. Samtidig har du gjerne holdt det privat i uke 8, mens du i uke 18 har fortalt det til både venner og familie.

Ensom i sorgen

Elisabeth tror at det uansett er helt forferdelig å miste et barn, enten det skjer i uke 8 eller uke 17.

- Men man er jo mer forberedt når det skjer tidligere. Man venter jo gjerne til uke 12-13 før man forteller venner og familie om graviditeten, og jeg tenkte i alle fall at det var veldig mye mindre sjanse for at noe skulle skje etter uke 12.

Elisabeth ønsker åpenhet rundt sorgen, og valgte derfor å skrive om det på bloggen. Tilbakemeldingene har vært utelukkende positive, og mange forteller at de har opplevd det samme.

- Man føler seg veldig ensom i sorgen, til og med den som står deg aller nærmeste, som i mitt tilfelle er mannen min Sindre, kan ikke forstå det hundre prosent. Når man er gravid så blir man jo så glad i det barnet, mer for hver eneste time som går, og da omfavner man jo gjerne den trygghetsfølelsen som kommer med å ha passert uke 12.

Men selv om sorgen er vond, så er ikke Elisabeth i tvil når det kommer til hva de skal gjøre nå.

- Vi må jo bare gi det et nytt forsøk. Det første jeg sa da jeg kom ut av stolen hos gynekologen var «når kan vi prøve igjen?».

Artikkeltags