Ni år gammel ble Odd Gjøran Urner Olsen plassert på barnehjem på Lindøy utenfor Stavanger. Mandag ble han rasende da han så det han kaller et glansbilde om stedet, i den TV2-sende dokumentaren «Små kjempers øy» om barnehjemmet på Lindøy.

- Sannheten om Lindøy må fram. Vi er utrolig mange som har slitt i årevis etter oppholdet der. Nå har jeg engasjert advokat for å gå til erstatningssak mot staten, sier 25-åringen.

I seks år var han plassert på den statlige institusjonen på øya utenfor Stavanger.

- BLE LURT

Ifølge hans egen historie, som i stor grad støttes av alle dokumentene han har tatt vare på, ba hans mor barnevernet i Skien om hjelp til avlastning av en ni-åring som ble karakterisert som hyperaktiv. For 18 måneder siden fikk han den endelige forklaringen på hvorfor han var en «hyperaktiv jævelunge». Da fikk han diagnosene MBD og ADHD.

- I stedet for at moren min fikk avlastning, kjørte de meg rett til Lindøy. På veien ble jeg lovet at jeg bare skulle dit for å se, så skulle jeg være med dem hjem igjen. Da vi kom fram, satte de meg bare igjen på brygga. Etter det ble livet et helvete. Jeg fikk juling hver eneste dag, helt til jeg sto opp og tok igjen, forteller Odd Gjøran Urner Olsen.

ER PREGET

- Det er mange andre som har vært på Lindøy før meg som reagerte voldsomt på TV2-dokumentaren. Flere andre her i Grenland ringte meg og gråt etter at programmet var ferdig, sier det tidligere barnehjemsbarnet.

I dag utdanner han seg innen markedsføring samtidig som han støtter seg til den fysiske treningen og «godjenta» Daisy – en irsk fuglehund han påstår er sterkere rammet av ADHD enn han selv er.

Å sitte sammen med 25-åringen er en urolig seanse. Han sitter knapt rolig i fem minutter av gangen. Rastløs som få, men aggressiviteten han skal ha er det ikke lett å oppdage, selv om han har vært høyt oppe helt siden mandagskveldens TV-program.

- Jeg var nok en «håndfull» å ha med å gjøre da jeg var barn, men ingen fortjente de barneårene de fikk der borte, sier han.

- FORBANNA

- Jeg er ikke bitter på noen for oppholdet på Lindøy, men jeg er fly forbanna for at de utsatte meg og mange, mange andre unger for den behandlingen vi fikk, sier han.

Etter oppholdet har livet gått veldig i bølger for ham. Han forteller villig om alt, men det er ikke absolutt alt han vil legge frem for offentligheten.

- Livet går fryktelig fort for oss med ADHD. Det roer seg nok ikke før jeg kommer «hjem», men jeg har ikke funnet «hjem» ennå. Det er ingen skam å ha ADHD. Det er en sykdom som skal medisineres. Jeg får ikke støtte til medisiner, men med økonomisk støtte fra familien greier jeg det likevel, sier han. Odd Gjøran har klart seg alene siden han ble skrevet ut fra Lindøy i 1993.

TIL STRASBOURG

Nå har han engasjert advokatkontoret til Staff for å ta ut stevning mot det offentlige.

- Erstatningen er ikke det viktigste, men jeg vil ha oppreising for at de ødela så mange barneår for meg. Om nødvendig skal saken forfølges helt til folkerettsdomstolen i Strasbourg, sier Odd Gjøran Urner Olsen.

Han vil ta ut privat søksmål mot staten. Han har ikke meldt seg inn i støttegruppen for Lindøy som er dannet i Rogaland. De har fått 270 000 kroner av Stortinget til advokat for å kjøre saken.