Over hele landet, og for øvrig store deler av verden, markeres Black Friday. Men i Kragerø var det flere sentrumsbutikker som ikike detok i den store salgsfesten. En av grunnene til dette er at de lokale aktørene rett og slett ikke klarer å møte de sterkt reduserte prisene en ellers finner i nettbutikker og store kjeder.

Kystbokhandelen først ut

Allerede onsdag forrige uke skrev Kystbokhandelen Kragerø et innlegg på deres Facebook-sider om at de i år dropper Black Friday, og det til stor begeistring blant kunder.

- Jeg har aldri fått så mange positive tilbakemeldinger før, forteller en ydmyk Hanne Riser, som er daglig leder for Kystbokhandelen.

I innlegget oppfordrer Riser til at en heller kan gjøre noe hyggelig sammen, som å dra på fisketur, gå på kafé eller besøke venner. Innlegget har høstet flere hundre likerklikk, kommentarer og delinger, og har dessuten nådd ut til mer enn 8500 personer uten noen form for promotering.

GRØNN FREDAG: Denne beskjeden, samt gratis kaffe og diverse småkaker fra Theodor's fristelser, møter kundene hos Kystbokhandelen.

- Det blir stadig tøffere tider for alle fysiske butikker. Samtidig mener jeg det er dumt å starte julehandelsesongen med slike tilbud, sier Riser.

- Det er jeg fullstendig enig i! Jeg skal kjøpe flere ting i dag, men ingen ting på Black Friday-tilbud, sier den lojale kunden Bjørn Andersen, som er innom Kystbokhandelen før han skal videre.

- Nå skal jeg til Hiis og kjøpe blomster til full pris, legger Andersen til med et stort smil.

STØTTER LOKALBUTIKKENE: Bjørn Andersen synes Black Friday er noe tull. Han velger å handle varer for full pris.

Pannekaker på morgenkvisten

Også Ch. Hiis Blomster dropper salgsfesten. Blomsterbutikkens daglige leder, Cathrine Brekka Hiis, har klare meninger om hvorfor.

- For oss som driver butikker i Kragerø hele året, er ikke denne sinnssyke kjøpsfesten særlig bærekraftig, sier Hiis.

Denne fredagen åpnet blomsterbutikken to timer tidliger enn vanlig, og erstattet elleville priser med gratis pannekaker fra Hiis sin ektemann, Daniel Marroquin, som er utdannet kokk fra Mexico.

FROKOST HOS HIIS: Daniel Marroquin delte ut gratis pannekaker de tre første timene på morgenkvisten fredag. Cathrine Brekka Hiis forsikrer om at blomsterbutikken fremdeles har de vanlige helgetilbudene.

- Vi synes det er fint å gjøre noe koselig for kundene våre, selv om vi ikke er med på kjøpsfesten. Og det ser ut til at pannekakene har slått ann, humrer Hiis.

Black Friday-tradisjonen stammer opprinnelig fra USA, og finner sted dagen etter feiringen av Thanksgiving, eller høsttakkefest som det kalles på norsk, som svært få feirer her til lands. Hiis mener denne tradisjonen har utviklet seg til å kun handle om kjøpepress og føler den derfor blir tatt ut av sammenheng.

- Kundene var misfornøyde med prisene

Kragerøs største varehandel, Nedenom & Hjem, har deltatt i Black Friday tidligere, men har av erfaring valgt å droppe det i år.

- I fjor var det ikke noe spesielt hyggelig. Vi opplevde at kundene var misfornøyde med prisene, at de forventet enda billigere tilbud. Da synes vi det er bedre å gi gode tilbud jevnt utover året for våre trofaste kunder, forteller daglig leder Hege Ålgårdstad.

KLAR FOR JULEHANDEL: Hege Ålgårdstad dropper Black Friday i år, men forteller at det vil bli en rekke gode tilbud hos Nedenom & Hjem i jula.

Gir til veldedighet

Kles- og detaljvarebutikken H. Evensen har imidlertid valgt en annen vri for Black Friday. De gir nemlig 10 prosent av dagens omsetning til Kirkens Bymisjon Kragerø.

- Først og fremst taper vi mye penger på elleville priser. Og vi bestemte oss for at vi heller ville bidra til noe positivt enn å bidra til kjøpepress, forteller butikksjef Benedicte Slettemeås.

DELER OMSETNINGEN: Butikksjef Benedicte Slettemeås og H. Evensen gir 10 % av omsetningen til Kirkens Bymisjon Kragerø.

Næringsforeningen oppfordrer til lokal handel

Janna Pihl, daglig leder i Kragerø Næringsforening, sier til KV at hun respekterer de aktuelle butikkenes valg om å stå over Black Friday.

- Vi har ikke tatt opp dette som sak, verken på styrenivå eller i ressursgruppa for sentrum. Men jeg støtter at butikkene må vurdere individuelt hva som er best for deres drift, sier Pihl.

Videre får hun spørsmål om situasjonen øker risikoen for at flere reiser oppover i fylket for å gjøre julehandelen på kjøpesentre.

- Det finnes jo alltid en viss fare for at folk reiser oppover. De lokale butikkene i sentrum jobber beinhardt for å holde åpent hele året, så jeg vil oppfordre alle til å handle så mye som mulig lokalt, avslutter Pihl.