(NETTAVISEN) Forskere fra Universitetet i Birmingham som i 2013 avslørte hvordan en kunne starte VW-modeller med såkalt nøkkelløst startsystem, har nå ifølge Wired gjort nye oppdagelser som kan sende sjokkbølger inn i bilbransjen.

Denne gangen har de sett nærmere på selve fjernkontrollen til å låse opp bilen, og skal nå ha avslørt hvordan man kan låse opp «praktisk talt alle Volkswagen-modeller solgt siden 1995» - rundt 100 millioner biler.

Det eneste som skal være unntatt er nye Golf-baserte modeller - noe som trolig betyr nyeste generasjon Golf, A3, Tiguan og muligens nye Passat.

HAR KNEKT TO FORSKJELLIGE SYSTEMER

Selve resultatet, som skal basere seg på to separate sikkerhetssvakheter i den trådløse kommunikasjonen, skal vises frem på en sikkerhetskonferanse i Austin.

Den største svakheten er altså VW-systemet, som ifølge forskerne kan utnyttes fordi bare fire hemmelige nøkler deles mellom alle selskapets biler.

Den andre svakheten er det noe mindre informasjon om foreløpig. Det baserer seg på et eldre sikkerhetssystem kalt HiTag2, og skal angå «millioner av andre kjøretøy», inkludert Alfa Romeo, Citroën, Fiat, Ford, Mitsubishi, Nissan, Opel og Peugeot.

MÅ KLONE SIGNALET

Begge svakhetene skal ifølge forskerne resultere i at alt en tyv trenger å gjøre for å kunne komme seg inn i en bil, er å fange opp det trådløse signalet som sendes når knappen på nøkkelfjernkontrollen trykkes.

Dette kan ifølge forskerne enkelt gjøres med en liten trådløs mottaker til 300 kroner.

Dette krever derimot at tyven faktisk er i nærheten når en bileier benytter bilen, for så være i stand til å fange opp det trådløse signalet i det øyeblikket bileieren bruker fjernkontrollen. Dermed er med andre ord ikke snakk om en universalnøkkel som setter alle biler i fare.

Ifølge forskerne har VW anerkjent at problemet, men har ikke kommentert på saken.