Kjører du fortsatt med vinterdekk? Da bør du lese dette

DROPPER DET: Nær 200 000 norske bilister har ikke skiftet over til sommerdekk.  FOTO: Roald, Berit / NTB scanpix

DROPPER DET: Nær 200 000 norske bilister har ikke skiftet over til sommerdekk. FOTO: Roald, Berit / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

OSLO: Vinterdekk har dårligere grep på sommerføre, likevel er det ikke alle som skifter til sommerdekk.

DEL

En årlig nordisk undersøkelse foretatt av Statens institutt for forbruksforskning, på vegne av dekkprodusenten Michelin, viser at 180 000 norske bilister fortsatt kjører på vinterdekk, forteller dekkprodusenten i en pressemelding.

– De aller fleste har skiftet til sommerdekk, men fortsatt er det noen som henger etter. Ifølge undersøkelsen er det de yngste bilistene som er minst opptatt av å kjøre med dekk som er tilpasset norske sommerveier, sier Frode Abrahamsen i Michelin i Norge.

I undersøkelsen kommer det fram at én prosent fortsatt kjører med piggdekk, mens sju prosent har beholdt de piggfrie dekkene langt inn i sommersesongen.

Det er ikke forbudt å bruke piggfrie vinterdekk året rundt.

– Med piggfrie vinterdekk på sommerføre kjører du med dokumentert dårligere grep og større risiko enn om du velger sommer- eller helårsdekk, sier Abrahamsen.

Trege til å skifte

91 prosent av bilistene har sommerdekk, mens to prosent har valgt helårsdekk.

Det er folk under 30 som er dårligst til å velge dekk etter sesong. Én av 10 i denne gruppen oppgir at de fortsatt kjører på dekk som er ment for den kalde delen av året.

Det viser seg også at mange er trege til å skifte fra vinter- til sommerdekk.

Én av fire ventet til mai før de byttet.

– Med tanke på hvor viktig dekkene er for trafikksikkerheten, er det alarmerende at så mange kjører lenge med vinterdekk på sommerføre. Samtidig vet vi at det norske vårværet er ustabilt i perioden hvor man etter forskriftene skal skifte bildekk. Nesten halvparten av norske bilister sier at de er usikre på når de skal skifte dekk på bilen, nettopp på grunn av værforholdene, sier Abrahamsen.

Bedring i august

Undersøkelsen ble gjennomført for Michelin den første uka i juni. I år er det sjette året på rad at Michelin foretar denne undersøkelsen.

Spørsmålet som ble stilt var: «Hva slags dekk sitter på bilen din nå?»

I fjor ble undersøkelsen sendt ut i august, noe som gjør at tallene ikke er direkte sammenliknbare. Da oppga 97 prosent at de kjørte på sommerdekk.

Artikkeltags