Mange har nok hørt om det. Men har kanskje ikke helt klart å ta det inn over seg ennå – og langt mindre forberedt seg på hva som skjer når prosessen med å skru av FM-nettet starter fra årsskiftet av skriver Broom.no.

– Bare her i Norge vil radioen i så mange som 2,2 millioner biler rett og slett bli helt stille. I alle fall med tanke på riksdekkende kanaler, sier Benny Christensen, som er bilekspert i Broom.no.

Det vil fortsatt være mulig å få inn lokale radiostasjoner på FM-nettet fram til i alle fall 2022.

Mer stabil og mindre skurring med DAB+

– Radioen har samlet nordmenn i mange tiår og er fremdeles viktig for veldig mange. Enten den er i stua, på kjøkkenet eller i bilen, sier Benny, som selv er ivrig radiolytter når han kjører bil.

Men radio utfordres daglig av andre digitale medier, og yngre lyttergrupper går i økende grad over til nettbaserte strømmetjenester. Å utvikle radioen i takt med lytterne krever en teknologi som gir flere lyttervalg.

– Nye DAB-nett gjør lyttingen enklere, lyden er mer stabil, uten skurring og gir flere muligheter. Man må heller ikke lenger bygge hundrevis av nye radio-sendere for å opprette én ny kanal, forklarer Benny videre.

Ikke bare i Norge

– Men Norge er det eneste landet i hele verden som innfører dette?

– Mange sier så, men det er ikke helt riktig. Norge er et av mange land som omstiller seg til digital radio. Mer enn 40 land i verden har DAB-sendinger allerede. Samtidig som flere land i Europa også vurderer om de skal gjennomføre en utfasing av FM-nettet, forklarer bileksperten.

– Men ikke alle biler har DAB-radio som standard?

– Det stemmer. I Norge finnes det langt over 2 millioner biler uten DAB-radio. Det blir en utfordring, for de radioene kommer til å bli stille.

– Så jeg vil oppfordre alle som ikke vet i hvilken grad de blir berørt av dette, til sette seg litt inn i det nå, sier Benny.

Må oppgraderes

– Hvordan løser man det?

– Alle biler med en FM eller DAB-radio (altså ikke DAB+) kan oppgraderes til DAB+ ved hjelp av et adapter.

– Her finnes det finnes mange typer, i flere prisklasser, å velge blant. Noen er synlige med strømuttak fra sigarettenneren og et eget panel. Noen, gjerne de litt dyrere, er helt usynlige. Der er tilkoblingen bak på bilens originale radio.

– Eller man kan rett og slett bytte hele radioen. Det siste er kanskje mest aktuelt i eldre biler uten radio fra fabrikk, men med standard "radiohull" i dashbord eller midtkonsoll.

– Og hvis man ikke er sikker på om man har FM, DAB eller DAB+ radio, hva gjør man da?

– Det er enkelt å undersøke. Tar radioen inn kanaler som NRK Sport og NRK P13, ja så har du allerede DAB+ i bilen, forklarer Benny.