Den uføretrygdede pensjonisten fra Brevik stilte seg totalt uforstående til tiltalen som ble lest opp i Skien og Porsgrunn tingrett i går og nektet straffskyld.

- Det er riktig at jeg satte meg til motverge da representanter fra barnevernet og politiet skulle hente barnebarnet mitt, men jeg bet ingen i fingeren, fremholdt Tim Drangsholt, som synes det er helt greit å stå fram med navn og bilde i avisa.

- SKJØNNER INGENTING

- Ja, det har jeg ingenting imot. Jeg vet hva som skjedde og skjønner ikke noe av denne tiltalen. Jeg har ikke gjort noe galt, mener han.

Aktor, politiadvokat Niels-Christian Schelver Petersen, er av en helt annen oppfatning. Aktor viste til at 62-åringen har brutt straffelovens paragraf 127 som i første ledd omtaler vold mot offentlig tjenestemann.

- Det er helt klart at han forsøkte å hindre politiet i deres arbeid. Han respekterte ikke at han bare tre minutter før bite-episoden fikk en muntlig advarsel fra politiet. Da hadde han allerede forsøkt å hindre politiet i å ta seg inn i hans egen bolig, sa Niels-Christian Schelver Petersen.

GODKJENT VEDTAK

Det var tidlig på formiddagen 19. mai i år at fire politimenn bisto to representanter fra barnevernet i Porsgrunn kommune under ett oppdrag i Brevik. Barnevernet hadde fått fylkesnemndas godkjennelse til å hente Tim Drangsholts barnebarn. Fire ganger tidligere hadde barnevernet forsøkt å gjennomføre omsorgsovertagelsen på minnelig vis, men da dette mislyktes ble politiet bedt om å bistå.

- Vi rykket ut til hans bolig samtidig som en patrulje rykket ut til boligen hvor hans datter og barnebarnet bor. Vi rykket ut samtidig for å forhindre at noen stakk av, forklarte en av politimennene i retten.

Patruljen som rykket ut til Tim Drangsholt beskrev 62-åringen som meget motvillig i forhold til å la politiet sjekke om barnebarnet befant seg i leiligheten. Da patruljen omsider fikk konstatert at barnebarnet ikke var hos bestefaren, kjørte de videre for å bistå patruljen og barnevernets representanter som hadde rykket ut til boligen til barnebarnets mor og stefar.

- SLO SEG VRANG

- Både stefaren og moren reagerte kraftig da vi presenterte oss og sa hva vi skulle. Stefaren slo seg fullstendig vrang og vi måtte legge han i bakken. Da vi forsøkte å sette på han håndjern, dukket bestefaren opp i bil. Han kom løpende mot meg og ettersom jeg satt på kne og forsøkte å håndtere stefaren ble jeg engstelig for min egen sikkerhet, sa politimannen som kort tid senere mener han fikk kjenne 62-åringens kjevestyrke rundt tommeltotten.

Også da han skulle fraktes bort i en svartemarje gjorde bestefaren motstand, mener politimennene som var på stedet.

- Han nektet å gå selv. Vi måtte bære ham inn i bilen, sa politimannen.

SEFO-SAK

Datteren sa i sin forklaring at faren trolig gikk langsomt fordi han hadde vondt. Både Tim Drangsholt og datteren hans mener politimannen som sier han ble bitt i fingeren slo Drangsholt med knyttet neve både i hodet og i siden. Politimannen har på sin side bekreftet at han slo, men sa det var på grunn av Drangsholts motvilje mot å la seg pågripe.

- I min politiforklaring innrømmet jeg at jeg slo. Forklaringen min er oversendt SEFO for videre behandling, bekreftet politimannen.

Aktor Niels-Christian Schelver Petersen mente ubetinget fengsel i 30 dager er en passende straff for Tim Drangsholt. Petersen la også ned påstand om at Drangsholt ilegges noe saksomkostninger. Drangsholts forsvarer, advokat Olav Rød, mener hans klient bør frifinnes - subsidiært behandles på mildest mulig måte.

- UHELDIG MED FENGSEL

- En fengselsstraff i dette tilfellet vil være uheldig for barnebarnet som fortsatt bor mye hjemme hos bestefaren. Dette er også en sak som ikke dreier seg om vanlig politivold ute på byen. Barnebarnet kan også tillegge seg skyld dersom bestefaren havner i fengsel. Sånn tenker dessverre barn, sa Olav Rød.

Sorenskriver Jahn Mydland og meddommerne Ellen Høydalen og Vidar Thorbjørnsen har dommen klar førstkommende fredag.