Ber foreldre å følge bedre opp

VIKTIG VALG: ? Det er bra at vi får høre om konsekvensene dersom vi dropper ut, syntes Ulrik Merker (f.v.), Sara Orre Martinsen, Sindre Nordang og Oliver Eriksrød.

VIKTIG VALG: ? Det er bra at vi får høre om konsekvensene dersom vi dropper ut, syntes Ulrik Merker (f.v.), Sara Orre Martinsen, Sindre Nordang og Oliver Eriksrød. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Foreldre til elever i videregående skole er for dårlige til å følge opp barna og dropper foreldremøter med viktig informasjon. Nav Skien mener det får konsekvenser for om ungdommene klarer å gjennomføre.

DEL

I auditoriet på Gjerpen ungdomsskole stilner fnis og kommentarer av en mann som traver opp trappene og ser ungdommene i øynene med dagens klareste budskap:

– Fram til nå har dere stort sett gjort som foreldrene og vennene deres sier. Nå skal dere gjøre det første viktige valget som får konsekvenser for resten av livet deres. Valget til høsten må dere selv ville, det nytter ikke å skylde på noen andre, sier Nav-leder i Skien, Per Stokstad. De ansatte i Nav har sett det for mange ganger; elever som umotiverte begynner på videregående skole og får «friheten» til å klare seg selv. Altfor mange i Telemark ender opp med å snu døgnet for å spille dataspill eller surfe på nettet og havner i feil miljøer. Allerede i løpet av første semester dropper mange ut. Et lite bevisst valg om ikke å fullføre utdanningen fører plutselig til at de møter stengte dører på arbeidsmarkedet. Statistikken viser at bare fra i fjor til i år har arbeidsledigheten blant unge under 30 år økt i Skien.

– Vi er veldig opptatt av at ungdommene skal velge riktig og velge utdanning. Det har blitt mer og mer tydelig; du kommer ikke inn på arbeidsmarkedet uten utdanning, sier Stokstad.

30 PROSENT MØTTE

For fire år siden startet Nav-lederen og avdelingsleder Elin Mandt å holde foredrag om Nav-virkeligheten for førsteklassinger i videregående skoler i Skien. De to siste årene har også foreldre i ungdomsskolen fått høre foredraget, og fått en oppvåkning av hva det innebærer dersom ungene deres ikke gjennomfører.

– Foreldre i dag gjør så godt de kan i fulle jobber og med oppfølging av barnas fritidsaktiviteter, men vi tror at mange ikke vet hvor viktig det er å følge opp barna selv om de går på videregående skole. Dette var ikke så viktig før, men det er det nå, sier Mandt. På et foreldremøte på Hjalmar Johansen for et par år siden opplevde hun at kun 30 prosent av foreldrene som møtte opp. – Lærerne på skolen kom med viktig informasjon, men 70 prosent av foreldrene var ikke til stede. Vi tror ikke det er fordi de ikke er interesserte, men at de ikke vet hvor viktig det er. I dag er utdanning blitt avgjørende for om ungdommene får jobb eller ikke, og vi trenger foreldrene for at de skal velge riktig, sier hun.

FULLFØRE VIKTIGST

De understreker at det ikke handler om å pugge seg til toppkarakterer, men å møte opp og gjøre så godt man kan. Forsking viser at det er bedre å få dårlige karakterer i videregående skole enn å slutte helt. Da er sannsynligheten mye høyere for at ungdommene fullfører i løpet av fem år. For mange arbeidsgivere er det også viktigere at fraværet på skolen er lavt, enn at karakterene er høye.

– Er det noe en arbeidsgiver ser på, er det fraværet på skolen eller i sommerjobb eller deltidsjobb, ikke om man har fem i alle fag, sier Mandt. I jungelen av yrkesmuligheter kan det virke skremmende å ta et valg som 15-åring, men for Nav er mantraet at det viktigste er å velge utdanning.

– Inngangen til arbeidsmarkedet har som oftest bakgrunn i utdanningen, men det betyr ikke at man vil ha det samme yrket resten av livet. Det viktigste er å ta et valg ut ifra hvor motivert man er for mer skole. Tar du allmennfag i dag, må du forvente å ta en høyere utdanning for å kvalifisere deg til jobb. Alternativet er fagutdanning, sier Stokstad.

- LITT SKREMMENDE

– Vi forstår at det er alvor, sier 10.-klassingene etter å ha hørt om Nav-virkeligheten dersom de dropper ut av videregående skole.

Ungdommene på Gjerpen ungdomsskole ble presentert for kalde fakta, som at det er en stor sjanse for at de blir trygdemottakere dersom de kun har grunnskoleutdanning, at dersom de velger allmennfag, må de ta mer utdanning etter videregående for å kvalifisere seg til jobber, at 90 prosent av alle ledige stillinger i Skien, krever utdanning, og at 500 personer søkte på fem butikkjobber.

– Det betyr at nåløyet er trangt. Det viktigste valget dere gjør, er å ta utdanning. De som klarer seg dårligst, er de som dropper ut, sa Nav-leder Per Stokstad til elevene. De ble ikke skremt, men det gjorde inntrykk å høre om den høye arbeidsledigheten blant unge og konsekvensene av å droppe ut, sier Sindre Nordang, Sara Orre Martinsen, Oliver Eriksrød og Ulrik Merker.

– Ungdom kan være litt sta, men jeg tror det han sier, vil vekke mange til å ta seg sammen. Jeg blir ikke så veldig skremt, men blir motivert av det, sier Oliver.

– Det er litt skremmende at det kan få så store konsekvenser dersom man dropper ut, sier Sara. De tror at en del er lei av skolen etter ungdomsskolen og tanken på enda mer skole, fører til at noen faller fra på videregående.

– Men vi forstår at det er alvor og at vi må tenke på valget nå.

Artikkeltags