Bekrefter nazist-samarbeid i bok

Artikkelen er over 13 år gammel

I går lanserte Norsk Hydro sin 100 års jubileumsbok på Grand Hotel. Forfatterne av den tre binds jubileumsboka bekrefter at Hydro samarbeidet med tyskerne den andre verdenskrig.

DEL

Hydros 100 årige historie blir fortalt over tre bind, fem forfattere har medvirket til å skrive de tre bindene der hvert bind er på cirka 500 sider.

- SLAPP TILTALE

Forfatter Einar Lie kunne fortelle om en lite flatterende side ved Hydros historie.

- Selskapet samarbeidet med nazistene under den andre verdenskrig. Selskapet påsto etter krigen at de gjorde det under tvang, men det stemmer ikke. Hydro samarbeidet med I.G Farbenindustrie og Luftwaffe om å bygge fabrikker som skulle produsere lettmetall, forteller Lie og fortsetter.

- I 1943, etter slaget ved Stalingrad distanserte Norsk Hydro seg fra tyskerne, de skjønte at tyskerne ville være den tapende part. Etter krigen var både Hydros styre og daværende generaldirektør, Bjarne Eriksen under etterforskning. Men etter press fra USA slapp Hydro tiltale for sitt samarbeid med tyskerne, opplyser Lie.

- VANSKELIG Å FORSTÅ

Generaldirektør Eivind Reiten stiller seg uforståelig til hvordan ledelsen i Norsk Hydro kunne gå inn i et slikt samarbeid med tyskerne som er beskrevet i jubileumsboka.

- Det er vanskelig å forstå hvordan Hydros ledelse i sin tid kunne gå med på å ta i bruk straffefanger for å få bygget sine lettmetallfabrikker på Herøya.

- Hydro har hele tiden vært spente på om vår 100 årige historie ville være det vi ønsket at den skulle være. Vi var av den oppfattelse at historien skulle frem på godt og ondt. Vi har åpnet alle kanaler og forfatterne har hatt alt av kildemateriell tilgjengelig, sier Reiten som er overbevist om at Norsk Hydro er tjent med full åpenhet rundt alle saker i selskapets historie.

- Men det er ikke min rolle å sette meg til doms over mine forgjengere, mener Reiten.

BRUKT TI ÅR

Ti år har gått siden Hydro tok kontakt med Universitetet i Oslo for å få hjelp til å skrive om selskapets historie. Universitetet som tok utfordringen har i samarbeid med Handelshøyskolen BI ved senter for næringslivshistorie laget en bred faglig fremstilling av Norsk Hydros historie gjennom 100 år.

- Hydro er en nasjonal institusjon og historien om selskapet er interessant i seg selv. Hydro har vist samfunnsansvar ved å legge frem sin industrielle historie, mener leder av redaksjonsutvalget for jubileumsboken, Francis Sejersted.

UNGE FORFATTERE

Fem forfattere står bak jubileumsboken. Ketil Gjølme Andersen har skrevet om Hydro fra 1905 til 1945. Finn Erhard Johannessen fra Skien har skrevet om tidsrommet 1945 til 1977, sammen med Asle Rønning og Pål Thonstad Sandvik. Det siste bindet som strekker seg fra 1977 og frem til i dag står Einar Lie bak.

- Forfatterne er unge, dynamiske og kritiske, sier Sejersted og understreker at de har publisert alt de har kommet over av interesse, med unntak av forretningshemmeligheter og personvern.

- Hydro har vist stor samarbeidsvilje, selv om visse saker i jubileumsboka ikke er flatterende for Hydro. Bøkene er en historie om en fantastisk innsats gjennom 100 år, forteller Sejersted.

Artikkeltags