Otto har vunnet en bøtte med gullmedaljer, er olympisk mester og har vært årets kokk – nå står han over grytene i Skien

SKIEN: Otto Laczako regnes som en av de aller beste kokkene i Ungarn. Nå er han kjøkkensjef i Skien og det skal han være i minst fem år framover.

GOD MAT: Den ungarske kokken Otto Laczako er ansatt som kjøkkensjef hos Becks Brasserie i Skien. Her skal han være i fem år. Foto: Per B. Johansen

GOD MAT: Den ungarske kokken Otto Laczako er ansatt som kjøkkensjef hos Becks Brasserie i Skien. Her skal han være i fem år. Foto: Per B. Johansen

DEL

Les TA+ i to måneder for kun 99,-

Merittlisten til kokken fra Budapest er intet annet enn imponerende. I 1992 vant han kokkenes eget OL, han har vunnet en rekke konkurranser i europacupen og har vært årets kokk i Ungarn. I tillegg har han vunnet flere gullmedaljer i andre internasjonale konkurranser i kokkekunst.

I november i fjor begynte han i jobben som kjøkkensjef på restauranten Becks på Langbryggene i Skien.

– Vi kunne brukt han på hvilken som helst av våre restauranter og han ville hevet standarden. Nå skal vi satse på restauranten i Skien og derfor endte han her, sier Robert Lind i Becks Brasserie og bar.

Denne kjeden startet med Osebro i Porsgrunn og nå har Becks Brasserie restauranter i Larvik, Tønsberg og Drammen i tillegg til Porsgrunn og Skien. Den sistnevnte har hatt sine utfordringer, men nå skal den snart utvides med et tilbygg i glass ned mot vannspeilet. Når denne står klar til 17. mai håper de på en fin vekst i omsetningen og Laczako skal være en garantist for god mat.

Jobbet hos foreldrene

Kokken er slettes ikke noe nytt bekjentskap for matmannen Robert Lind. Hans foreldre drev i en årrekke den ungarske restauranten Lille Budapest i Oslo og her jobbet Otto fra 1987 til 1991.

Her innførte han konseptet Chefs table ti år før det ble en internasjonal trend. Det innebar at gjestene stolte hundre prosent på kokken. De visste på forhånd litt om antallet retter og prisen, men det var opp til kokken å overraske med meny og gode viner.

– Det var de beste årene i mitt liv, sier Laczako om årene i den norske hovedstaden.

Når han nå ønsket en ny periode som kokk i Norge var det derfor naturlig å forhøre seg med Lind. Han ville mer enn gjerne hjelpe Otto med jobb og ungareren har nå tatt med seg samboeren for å bo og jobbe i Skien.

Ærlig mat

– Dette høres kanskje litt negativt ut, men jeg er ingen stor fan av molekylær gastronomi, sier Laczako.

Han sikter til den internasjonale mattrenden hvor maten serveres i nye og uvante former. For eksempel sorbet med fiskekraft eller grønnsaker i form av skum.

– Jeg står for ærlig mat basert på ordentlig gode råvarer. Jeg liker at gjestene skal se hva de spiser, fortsetter ungareren før han skryter av kvaliteten på norske råvarer. Han mener at de jevnt over holder høyere kvalitet enn det han er vant til i hjemlandet.

Likevel blir det ingen ungarsk mat på menyen i Skien med det første. Restauranten skal følge det samme konseptet som de andre spisestedene i kjeden.

– Dersom det er en gruppe som har lyst på en ungarsk aften skal vi nok greie det også, avslutter Lind.

Artikkeltags