Det mener spesialist Melanie Sissel Ekholdt Huynh i barne- og ungdomspsykiatri. Skjermer byr på gleder for både store og små i hjemmet, men de kan også bli en distraksjon som tar fokuset bort fra det viktige i livet.

– Foreldre kan miste tilllit til egne evner. Men det er viktig å huske at barn først og fremst trenger mamma og pappa og at skjermen ikke kan erstatte denne relasjonen. Foreldre må stole på at de er gode nok for barna sine og og at de ikke er avhengig av nettbrettet som underholdning, sier hun til barnevakten.no.

Tidlig start

Foreldre i dag konkurrerer mot spenningen fra apper, spill og tv. Hvordan skal foreldre føle at de også er gode til å kunne stimulere sine egne barn?

– Det handler om å starte tidlig med å by på seg selv som foreldre framfor å bare ty til skjermen, sier Huynh.

– Hvis ikke blir det vanskeligere med forholdet når barna blir eldre. Det er mange foreldre som opplever at skjermen kan avlaste i ulike situasjoner. Uansett er foreldrene bedre alternativer for barna, legger hun til.

Fysisk kontakt

Med dagens mediebruk er det blitt en konkurranse mellom barnas forhold til foreldrne og forholdet de har til skjermen.

– Derfor er det desto viktigere med fokus på fysisk kontakt, lek, sang, og tid og rom til å kjede seg i de tre første leveårene, understreker spesialisten i barne- og ungdomspsykiatri.

– Dette er en kjempeinvestering for forholdet mellom barn og foreldre. Jeg har møtt åtteåringer som heller vil være på rommet sitt med nettbrettet enn sammen med mamma og pappa. Foreldre kan da bli fylt av vanskelige følelser, kanskje en blanding av skuffelse, savn og bekymring over at barna foretrekker skjermen.

Sunt å kjede seg

Hvis man som familie legger bort skjermen i to-tre ukers tid, vil man se at barna klarer å aktivisere seg selv, mener Huynh.

– Da blir barna mindre avhengig av skjermen, og dette er en god investering. Vi må også huske at barn blir gode på det de gjør mest, og de kan bli eksperter på å se film, men ikke nødvendigvis gode på å lage film av den grunn. Så hva barna bruker tiden på er av betydning for hva de blir gode på, påpeker hun.

– Det handler også om livskvalitet. Det gjør godt for de fleste foreldre å se barna sine pusle litt for seg selv uten skjermen. Jeg tror at det som ofte skaper mest tilhørighet i familien, er den tiden som tilbringes utenfor skjermen, men det er opptil hver foreldre å kjenne etter og finne ut av selv.