Barn skaffet veimillioner

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

TOKKE: Med stor nysgjerrighet og iherdig masing klarte elevene ved Kjyrkebø Oppvekstsenter i Tokke å få Statens Vegvesen til å love å utbedre Fylkesveg 810 som går rett forbi oppvekstsenteret. Veien er den dårligste i landet, ifølge vegvesenets egne beregninger.

DEL

Det startet som et spørsmål i Nysgjerrigper-prosjektet, et prosjekt som skal få barn til selv å finne svar på ting de lurer på i lokalmiljøet. Resultatet var imidlertid langt mer enn bare ny kunnskap: Nå har Statens Vegvesen nemlig lovet å utbedre den snaut fem kilometer lange veistrekningen mellom Svingen og Grimdalen i Skafså.

MAS, MAS, MAS &.

Du må ikke mase så fælt, heter det ofte fra foreldre og lærere. Men i dette tilfellet hjalp det å mase. For en ting er et brev fra Statens Vegvesen som forteller hvorfor veien forbi skolen er så dårlig, noe helt annet er å få politikerne til å bevilge penger til å utbedre veien. Det har ungene ved Kyrkjebø Oppvekstsenter fått til.

- Formelt sett er det grendelaget som har hatt kontakten, men uten ungene hadde det ikke skjedd noe som helst, sier rektor ved senteret, Gunstein Seltveit til TA.

De tre elevene i fjerde og femte klasse har gått inn i prosjektet med liv og sjel. Med elever på første og annet klassetrinn i samme klasserom har de minste elevene også blitt revet med.

- Vi har skrevet massevis av e-poster til både Statens Vegvesen og til politikere, massevis, sier Vebjørn Bjerke i femte klasse. Vebjørn viser oss et ark med fakta om veien. Der står det svart på hvitt at «veien forbi skolen vår er Fylkesveg 810. Den går fra Svingen til Grimdalen. Den er 4895 meter lang og har en IRI-indeks på 15,4. Det er den høyeste indeksen av alle fylkesveger i Telemark.»

Skal vi tro informasjonen fra Statens Vegvesen har veien forbi oppvekstsenteret den dårligste standarden av i alt 1628 fylkesveger. Telemark kommer i det hele tatt ikke godt ut av det av denne typen statistikk; av de 23 verste veiene ligger tolv i Telemark. Og Fylkesveg 809 som går fra skolen til Åmdals Verk ligger helt oppe på tredje plass.

EN METER DYPT HULL

Klassekameraten Jan Vegard Seltveit forklarer. – IRI er en indeks som sier noe om hvor bra veien er. Veier som har et tall over 12,0 skal det ikke kjøre biler på i det hele tatt. Etter hvert fikk vi også vite at veien ikke bare var den verste fylkesveien i Telemark, men i hele landet.

Elevene vet hva de snakker om. Ikke bare har de tryna på sykkel på grunn av det dårlige veidekket, de har også ligget langflate og målt humper og huller. Etterpå er det hele blitt behørig registrert; og sendt videre til Vegdirektoratet, selvfølgelig.

Andreklassingen Sunniva Vindal Frantzen forteller at hun har vært ute og målt et hull i veien. – Jeg brukte en brøytestikke og så målte vi hvor langt nedi hullet den gikk. Det var over en meter, forteller hun.

- Vi har mast på politikere, også vi, forteller tredjeklassingen Bjørn Arne Nygaard Kaasa, - en som heter Bård Hoksrud som sitter i fylkestinget. Jeg tror han er en av dem som har hjulpet oss mest.

STARTET I HØST

Mye av maset og nysgjerrigståket har havnet hos Sveinung Tubaas ved Statens Vegvesen på Notodden. I den første e-posten skolen fikk fra Tubaas ble det bekreftet at veien var dårlig, men ikke noe særlig mer. Elevene ga seg ikke med det, ikke før de fikk en e-post fra Tubaas hvor det sto at Statens Vegvesen har tenkt å legge nytt dekke på Fylkesveg 810 til høsten.

- Her ligger det jo litt av et paradoks, sier rektor Gunstein Seltveit. – Hadde skolen blitt nedlagt for to år siden slik det den gang var lagt opp til, hadde ikke dette blitt noe av. Nå skal allikevel skolen nedlegges, men den nye veien vil selvsagt komme godt med allikevel.

Artikkeltags