Bårepasienter må gjennom kjøpesenter

- UVERDIG: Tore K. Tveiten og Baard Ø. Røsshammer må gjennom et kjøpesenter når de skal med bårepasienter til Rjukan legesenter.

- UVERDIG: Tore K. Tveiten og Baard Ø. Røsshammer må gjennom et kjøpesenter når de skal med bårepasienter til Rjukan legesenter. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

RJUKAN: I fire år har ambulansetjenesten i Tinn vært nødt til å transportere bårepasienter inn- og/eller ut av byens legesenter på en uverdig måte. - Det er en stor skam!

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det sier Tore K. Tveiten. Han er hovedtillitsvalgt ved ambulansetjenesten i Tinn. En enhet som formeldt tilhører ambulansetjenesten i HF Vestre Viken.

- Vi som utfører denne form for ambulansetjenester, vil ikke at pasienter skal oppleve dette. For meg har det vært en lang prosess å gå til media med saken, sier Tveiten til TA.

- IKKE BRA

Tore K. Tveiten har kontaktet TA for å fortelle om hvordan bårepasienter blir transportert inn eller ut fra legesenteret på Rjukan.

- Fordi den opprinnelige parkeringsplassen for ambulanser ligger ved en lasterampe som er livsfarlig, ble det for lang tid tilbake bestemt at vi måtte bruke en av inngangene til kjøpesenteret når vi hadde transporter med pasienter som trenger båretransport. Men denne løsningen er ikke bra i det hele tatt. Tenk hvordan det føles å ligge på en båre å bli beglodd av mange mennesker. Det er dette forholdet vi har bedt helsetjenesten i Tinn om å få gjort noe med. Et forhold som har vært kjent av kommunen i nesten fire år. Nå finner vi tiden overmoden til å få satt fokus på saken, slik at pasientene slipper dette i tiden framover, sier Tveiten til TA.

Han poengterer sterkt at det er han som tillitsvalgt som nå fronter denne saken. En sak som han mener kan føles ubehagelig for de ansvarlige for helsetjenesten i Tinn kommune.

- KOMMUNENS ANSVAR

For å få klarlagt det formelle ansvaret, kontaktet TA ambulansesjefen i HF Vestre Viken med følgende spørsmål;

- Hvem har ansvaret for denne transporten?

- Det er den kommunale helsetjenesten i Tinn som er ansvarlig for sine innbyggere og de som oppholder seg i kommunen. Vi har ansvaret for det som skjer i ambulansebilene, svarer ambulansesjef Bjørn Hammer. Han legger til at han senest i februar i år var i møte med blant annet kommunelegen og helsesjefen i Tinn om denne pasienttransporten innen handelshuset på Rjukan.

- Vi ble enige om noen strakstiltak som det burde være mulig å få gjort noe med. Blant annet å se på om det er mulig å få utvidet den kjørerampa som ikke kan brukes i dag. Her ligger det noe gjenstående arbeider fra min side som må utredes. Det medisinske er det behandlende leges ansvar. Vårt ønske er at bårepasienter blir mest mulig skjermet, sier Hammer, som samtidig poengterer sterkt at det bygningsmessige ikke er ambulansetjenestens ansvar.

- Her er det kommunen som må ta grepene og foreta de tiltak som er nødvendig. Vi har sagt hvordan vi ønsker det, forklarer Hammer.

BEKREFTER MØTE

Helsesjef i Tinn kommune, Merethe Skui, liker dårlig at Tore K. Tveiten har gått til avisa med denne saken.

- Det eneste jeg ønsker å si til det som er kommet fram, er at Tinn kommune skal sørge for, sammen med ambulansetjenesten, å få orden på dette. Noe annet ønsker jeg ikke å bli referert på, sier den lettere irriterte helsesjefen til TA. Hun bekreftet litt senere på sms at det siste møtet i saken skjedde 1. februar 2011.

- Det må være en skrivefeil. Hun må mene 1. februar nå i år. Det kan jeg innestå for, sier Bjørn Hammer, som håper at partene finner fram til en snarlig og god løsning som skjermer pasientene på en god måte.

Artikkeltags