For mange er bankkortet eneste form for identifikasjon, bortsett fra pass. Når bankene nå har begynt å fase ut bilder på kortene, står mange uten en måte å legitimere seg på. Utfasing har skjedd i forbindelse med nye nasjonale ID-kort, som har blitt utsatt gjentatte ganger siden 2007. Rett over nyttår kom beskjeden om at kortene vil være klare fra 1. april 2018.

En ringerunde til Norges største banker viser at det er variabelt om man automatisk får bilde ved bestilling av nytt kort eller ikke, men hos de aller fleste kan du be om bilde.

Nasjonale ID-kort skal kunne brukes som identitetsbevis innenfor hele Schengen-området, slik at du ikke behøver å ta med deg pass. Kortene skal være like sikre som pass. Det er politiet som skal utstede ID-kortene.

Uten bilde

Mediekontakt i Skandiabanken, Ole B. Larsen, sier at de ikke tilbyr bilde til sine kortkunder. Banken har kun tilbudt bilde i en kort periode tidligere. 

– Det er forferdelig dyrt for oss, og folk har som regel en annen legitimasjon, sier Larsen.

Sparebank1 Gruppen har 16 selvstendige juridiske banker under seg, det er opp til hver av disse bankene om de automatisk trykker bilder på bankkortene.

Saken fortsetter under bildet.

– Hos oss må kunden presisere at de ønsker ID-bilde på kortet sitt, opplyser Thor Christan Haugeland i Sparebank1 SR-Bank, gruppens største bank.

Fortsetter inntil videre

Hos Nordea får alle eksisterende kunder automatisk nytt kort med bilde, men nye kunder må be om bilde.

Kommunikasjonsrådgiver i DnB, Marit Giske, opplyser at deres kunder fortsatt får bilde automatisk når de bestiller nytt kort.

– Det forutsetter at de allerede har bilde inne hos oss. Er det nye kunder, må de komme innom og oppfylle ID-krav, forklarer Giske.

DnB vil fortsette med utsteding av bankkort med bilde inntil videre, men om det er en praksis de vil fortsette med etter at nasjonalt ID- kort har blitt lansert vil ikke Giske garantere.

– Det er en løpende vurdering vi gjør, sier hun. (ANB)