DNB vil sperre 3.000 kontoer med rundt én milliard kroner

DNBs hovedkontor i Bjørvika i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

DNBs hovedkontor i Bjørvika i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Om lag 3.000 av DNBs bedriftskunder kan få sine kontoer sperret i løpet av året grunnet manglende rapportering.

DEL

Ifølge Dagens Næringsliv står det til sammen mer enn én milliard kroner på kontoene som blir gransket som ledd i bankens arbeid mot hvitvasking.

Av 100.000 gjennomgåtte kontoer ser det ut til at 3.000 av dem må sperres i løpet av året. Hvitvaskingsloven pålegger banken å vite hvem kunden er, personene bak selskapet og hvem som har rett til midlene. Dersom opplysningene er mangelfulle eller utdaterte, blir kunden kontaktet.

– Man merker fort på kunden om noe skurrer når vi ber om ny informasjon. Man hører om de stresser eller ikke når de snakker. Om vi synes det er rart, ser vi nærmere på transaksjoner, og da kan det hende vi finner overføringer som gjør at vi melder saken videre, sier prosjektmedarbeider Cathy Tran.

Loven pålegger banken å sperre kontoene dersom de ikke mottar oppdaterte opplysninger.

– Dette systemet skal fange opp finansielle transaksjoner som blant annet er knyttet til menneskehandel, grov narkotikaforbrytelse, økonomisk kriminalitet og terrorfinansiering, sier avdelingsleder Sven Arild Damslora i Økokrim.

Konserndirektør for bedriftsmarkedet i DNB, Benedicte Schilbred Fasmer, understreker at de nødig vil sperre kontoer.

– Vi har desperat forsøkt å få tak i personene bak bedriftene som eier kontoene vi må sperre. Om ting kommer på plass, vil vi selvsagt gjerne ha dem som kunder, sier Fasmer.

Artikkeltags