Gå til sidens hovedinnhold

Banebrytende dvd mot AD/HD-myter

Artikkelen er over 15 år gammel

PORSGRUNN: Henning Plischewski og Peter Arnesen står bak dvd-en «Styrmenn uten ratt». Den skal gi lærere og foreldre nyttig og oppdatert kunnskap om AD/HD. Dvd-en sendes nå ut til alle landets skoler, og interessen rundt Plischewki og Arnesens banebrytende arbeid er stor.

Seniorkonsulent Henning Plischewski ved Lillegården kompetansesenter i Porsgrunn og Peter Arnesen ved Sørlandet kompetansesenter har intervjuet over 30 personer, både internasjonale og nasjonale eksperter på AD/HD, og personer med diagnosen.

Målet med dvd-en er å gjøre det siste innen forskning på diagnosen tilgjengelig for lærere, samt formidle hvordan opplæringa av barn med AD/HD kan og bør gjennomføres.

- MANGE MYTER

Henning Plischewski forteller at barn med diagnosen AD/HD er veldig utfordrende elever.

- Barn med AD/HD er en veldig uensartet gruppe, og du må derfor se hvert enkelt barn for seg selv og lage et opplegg rundt det. Det er få psykiske vansker som det forskes så mye på som AD/HD, og med dvd-en ønsker vi å gjøre denne forskningen tilgjengelig for de som virkelig trenger det. Vi har forsøkt å lage en redelig fremstilling av det vi vet om diagnosen fram til i dag, og vi ønsker å gi skolene et informasjonsmateriale som beskriver disse vanskene på en troverdig måte sier Plischewski.

Han sier at det hersker mange myter rundt AD/HD.

- Noe av bakgrunnen for at vi har laget «Styrmenn uten ratt» er at det skrives mye rart om AD/HD. I mediene rettes det ofte mye fokus på dette med medisinering og kobling til narkotiske stoffer. Men et rimelig nytt forskningsresultat er at de barna som blir diagnostisert tidlig, og som får medisinering tidlig faktisk er mindre disponert for rusmisbruk enn den jevne befolkninga, forteller han.

AD/HD er en nevrobiologisk lidelse, som ikke har noen ting å gjøre med foreldres oppdragelse. Dvd-en er både et hjelpemiddel og et læremiddel.

- Vi vet at lærerne kan lite om dette og vi ser at denne elevgruppa sliter i skolen. Så lenge vi ser det så ville det vært uetisk å ikke gjøre noe med det. For det å mislykkes på skolen gir veldig ofte problemer senere i livet, påpeker Plischewski.

OMFATTENDE ARBEID

Han sier at de med AD/HD må leve med diagnosen livet ut.

- De ressursene som disse personene besitter er ganske unike så lenge du klarer å ta vare på de på rett måte. Det er for eksempel mange gründere og mange skuespillere blant personer med AD/HD. Men vår skole er tilrettelagt sånn at det er vanskelig for de. For en med AD/HD kan det for eksempel være uutholdelig å måtte sitte helt stille i 45 minutter i en skoletime, sier Plischewski.

Under det omfattende arbeidet med å intervjue ekspertene og personene med diagnosen tok Plischewski og Arnesen opp 50 timer med intervjuer, som de har redigert ned til 3,5 timer. I tillegg til selve dvd-en har de opprettet nettsiden utenratt.no, hvor lærere kan laste ned observasjonsskjemaer og annen oppdatert informasjon.

«Styrmenn uten ratt» er et samarbeidsprosjekt mellom AD/HD-foreningen, Nasjonalt kompetansesenter for AD/HD, Tourettes syndrom og Narkolepsi, Sørlandet kompetansesenter og Lillegården kompetansesenter. Dvd-en er produsert med støtte fra Helse og Rehabilitering.

- Interessen for dvd-en er stor, og vi jobber også med å få penger til å lage en engelsk versjon, og muligens en spansk og en russisk. Jeg viste den til 40 russere her om dagen, og de var veldig interesserte, sier Plischewski.