Miljøkoordinator Olav Lia i Sør-Øst politidistrikt, Eigil Movik, som er en av fire naturoppsynsmenn i Skien kommune og seniorrådgiver Pia Paulsen hos Mattilsynet region Øst, avdeling Telemark, håper at alle hundeeiere setter seg inn i reglene. Når det gjelder båndtvang, så konstaterer Olav Lia at det kan bli dyrt å la hunden løpe løs når det er båndtvang.

– Du kan bli anmeldt og du kan få en bot på 3000 kroner. Hvis hunden din løper løs og for eksempel angriper andre hunder, så er bøtenivået på 5000 kroner og oppover, sier Lia.

Han sier at hendelser hvor en hund jager, skader eller dreper vilt, kan ende med en politisak hvor hunden i verste fall blir avlivet.

Hunder i glovarme biler

– Biter hunden din en person, så kan personen som er blitt bitt forlange at hunden skal avlives. En annen viktig advarsel til hundeeiere nå som det går mot sommeren, er hunder i bil. Hvis det er skygge i 9-tida om morgenen og 16 varmegrader, så blir det 38 varmegrader i en bil. Ved 22 grader i sola blir det 85 varmegrader i en bil. Vi har hatt flere saker hvor vi har måttet knuse ruta, og disse hendelsene blir fort en politisak, advarer Lia.

Eigil Movik sier at de har fått flere meldinger om at turgåere lar hundene løpe løs på turstiene bak Skien fritidspark.

– Hundeeiere må ta utgangspunkt i at andre folk kan være redde for bikkjer, sier Movik, som selv er hundeeier.

Han gir et eksempel på at det for et lite barn kan være en svært skremmende opplevelse om en fremmed hund kommer løpende og hopper opp på barnet.

Parasitten revens dvergbendelorm er påvist i Sverige. Og seniorrådgiver Pia Paulsen i Mattilsynet region Øst, avdeling Telemark, sier at det fra nyttår i år kom nye strenge regler som hundeeiere må sette seg inn i, hvis de planlegger en tur til Sverige i påska.

Må behandles

Når du skal inn til Norge så må behandlinga være dokumentert av veterinæren i hundens pass. Behandlinga må være gjennomført i tidsrommet mellom 120 timer og 24 timer før innreise til Norge.

Det nye nå er at behandlingen skal gjøres i landet du kommer fra, den kan ikke gjøres i Norge på forhånd slik som tidligere. Et alternativ er å behandle hunden hver 28. dag. Da må en starte med å behandle to ganger først før reise. Så kan en behandle hver 28. dag framover. Det kan gjøres av veterinær i Norge, sier Paulsen.

Paulsen sier at de nye strenge reglene nærmest gjør at det er enklest å finne noen som kan passe hunden hjemme, hvis du bare skal ta en kort harrytur til Sverige.

– For hvis du blir stanset og ikke har dette i orden, så blir hunden din kjørt til en kennel og behandlet der. Det vil koste deg minst 5000 kroner, sier Paulsen.

Eigil Movik var på Svalbard da revens dvergbendelorm ble påvist der, og han sier at den lett kan overføres til mennesker fra for eksempel dyreekskrementer på bakken.

– Dette er potensielt sett en meget farlig sykdom for mennesker, så derfor er det viktig at hundeeiere tar disse reglene på alvor, sier Movik.

– Mange bekymringsmeldinger

Mattilsynet får generelt mange bekymringsmeldinger om dårlig hundehold, og Paulsen understreker at en bør undersøke mye før en anskaffer seg et firbent familiemedlem.

– Vi får for eksempel inn meldinger om dyr som er mye alene. Dyr skal ha en egenverdi, uavhengig av den verdien de har for mennesker. Veldig mange har hunden i et bur inne. Men hunden skal ha plass nok til å reise seg, legge seg, flytte seg rundt og den skal ha tilgang på vann. Så det er ikke lov å ha hunden i et bur inne, sier Paulsen.

Samtidig påpeker hun at en hund heller ikke bare skal stå i en stor luftegård hele dagen.

– For da får den ikke mosjon. En hund skal kunne få leve ut sine instinkter, og den må få både mosjon og ha aktiviteter som er tilpasset rasen. Dette er det krav om. På Mattilsynets hjemmeside har vi flere veiledere om hund og andre typer kjæledyr, sier Paulsen.

Eigil Movik, som har jakthunden Gipp, en grosser münsterländeer, sier at hunden hans trenger nesten en mils løpetur hver dag.

– Da nytter det ikke å bare gå en liten tur – da må jeg sykle en tur. Så det er veldig viktig at du kjøper en hunderase som passer deg, sier Movik.